6 alulértékelt, de hihetetlenül egészséges étel

Vágólapra másolva!
Az alábbi hat alapanyag ha nem is mind hivatalos superfood, érdemes rendszeresen fogyasztani őket. Megannyi egészséges étel, amelyek tele vannak rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Színesebbé tehetjük velük táplálkozásunkat és egy esetleges diéta esetén is bátran fogyaszthatjuk őket snackként vagy főételekben.
Vágólapra másolva!

Ismert a mondás, mi szerint napi egy alma a doktort távol tartja. Legtöbben paradicsomot, paprikát, uborkát is szívesen esznek. De mi a helyzet azokkal a zöldségekkel, gyümölcsökkel, amelyek mellett úgy megyünk el a boltban, mintha szemellenzőt viselnénk? Talán nem gondolunk ezekre az alapanyagokra jó választásként, pedig ezek között is rendkívül egészséges finomságok rejlenek. Mutatjuk, melyek a leginkább alulértékelt egészséges ételek!

Egészséges étel: ha jót akarunk magunknak, ne mindig ugyanazok az alapanyagok kerüljenek a salátába!
Egészséges étel: ha jót akarunk magunknak, ne mindig ugyanazok az alapanyagok kerüljenek a salátába!
Fotó: Pexels

Egészséges étel: 6 alulértékelt alapanyag

Egyre többet halljuk orvosok, dietetikusok részéről, hogy jó lenne napi fél kiló nyers zöldséget megenni. Más szakemberek azt javasolják, ne fókuszáljunk a kötelező fél kiló nyers zöldség bevitelére, törekedjünk inkább arra, hogy naponta egy kiló gyümölcsöt és zöldséget megegyünk – legyen az vegyesen főtt és nyers. Azt is gyakran kiemelik, hogy figyeljünk az alapanyagok szezonalitására, helyben termő finomságokat válasszuk és lehetőleg ne mindig ugyanazt a pár zöldséget, gyümölcsöt fogyasszuk. 

Az alábbi hat alapanyagot , amelyet a Time magazin cikke is listázott, talán nem vesszük rendszeresen – pedig kellene, mert valójában szervezetünk – és pénztárcánk – számára előnyösek.

  1. Zeller: K-vitaminban, káliumban, folsavban és antioxidánsokban gazdag, változatosan felhasználható alapanyag. Ezzel a technikával sokáig friss marad.
  2. Tökmag: fehérjében és „jó zsírokban” gazdag finomság, tele cinkkel, vassal, magnéziummal. A magvak közül az egyik legegészségesebb. Ahogyan itt írtunk róla, érdemes lepirítani: a pirított házi tökmagot nemcsak magában fogyaszthatjuk, lehet krémlevesek díszítője, saláták alapanyaga, péksütemények és kenyerek összetevője, feltét a házi pogácsán, de akár turmixok összetevője is. 
  3. Aszalt szilva: télen-nyáron fogyasztható, jól tartósítható alapanyag. A bélflóra, a csontok és a szív egészségét is támogatja, illetve tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal.
  4. Szardínia:  elterjedt és kedvelt halkonzervek alapanyaga a szardínia. Segít a vérnyomás karbantartásában, gazdag kalcium- és magnéziumforrás.
  5. Gránátalma: a gránátalma leve igazi antioxidáns-bomba, amiből remek nyári frissítő készülhet. Elég a száz százalékos gránátalmaléhez egy kis vizet és citrom-vagy limelevet csavarni, néhány jégkockát dobni a pohárba, és máris kész az egészséges üdítő.
  6. Klementin: ez a mandarinhoz hasonló gyümölcs – jellemzően télen – hazánkban is kapható. Érdemes megismerkedni vele, mert remek C-vitaminforrás, de A-és B-vitamin is jócskán akad benne, ráadásul rosttartalma is magas.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!