Aromaipar a gyerekzsúron

puding teszt
Vágólapra másolva!
Mi csak nosztalgiázni akartunk, ehhez képest megdöntöttük a magyarságtudat egyik legfontosabb elméletét, hogy régen minden jobb volt. Az olcsó pudingporok pontosan olyanok, mint régen.
Vágólapra másolva!

A teszthez két ízt és egy színt választottunk. Pontosabban egy ízt és két színt, mert a vaníliaízű pudingokra sokkal jellemzőbb a sárga szín, mint a vanília karaktere. A csokoládé és a vanília, mint klasszikusok, a rózsaszín mint a várhatóan legszélsőségesebb véleményeket kiváltó termék került a választékba.

Minden pudingot a zacskón található utasítás szerint készítettünk el, cukrot az előírt mértékben, de ha ez az előírt mérték széles skálán mozgott, azt átlagolva mértük ki.
Elkészítési nehézségekkel nem találkoztunk, a porpudingokat az istenért sem tudtuk csomósodásra bírni, pedig volt, hogy már direkt csináltuk velük. Ezek a porok mind, kivétel nélkül, eleve elrendelten simára oldódnak a tejben.

Vanília ízűek

A vaníliapudingok közös ismertetőjegye a vanília és a természetes, vagy természetazonos aromák teljes hiánya. A vaníliaaromát cserébe a vegyipar már egész jól megoldotta, így mélységesen nem háborodtunk fel egyik puding ízén sem. Ami a sírba vitt minket, és nem csak a vaníliaízűeknél, az a hártyásodás mértéke, stílusa és koreográfiája.

Aldis bella puding

A végeredmény nem gusztusos, a teteje nem csak hártyásodik, buborékosodik, de be is sárgul. Mármint sötétsárgára. A színe gyanúsan sötét, enyhén rózsaszínes árnyalatú, nem vonzó. Lisztes íz, enyhe vaníliaíz, az állaga is nagyon lisztes, kellemetlen.

Reál puding

Bőrösödése ragadós, fáradt sörhab, színe szokatlan, foszforeszkáló zöldre emlékeztet. Émelyítően édes, könnyebb, folyósabb állag, vaníliához nincs köze, de a sűrített tejre annál jobban emlékeztet. Sűrített tejpudingként is lehetne árulni, ami tekintettel arra, hogy tejjel főztük, a vaníliaaroma teljes hiányát jelenti.

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Galériáért katt a képre

dr Oetker eredeti

Felületén vastag marhabőr keletkezett, távoli rokona a túl vastag karamellkéreggel tetézétt creme bruleének, ezt is úgy kell erőből áttörni. Íze nincs, mintha aroma se lenne benne, édesített keményítő íze van. Ez itt a natúr ízű puding, vagy általános puding. Ha lenne rá igény, biztosan árulnának ilyesmit, de szerintünk nincs.

Pixaros puding

Habos bőr borítja a pudingot, ez az első, aminek hűtőszagú mellékíze van, pedig egyik pudingot se tároltuk hűtőszekrényben. Kellemetlen, állott ízű, a gyerekeket csalogató grafika alapján inkább túlédesített, behízelgő krémet vártunk volna.

dr Oetker vaníliaízű puding

Ez úgy összeállt, mintha tucatnyi lapzselatint oldottunk volna fel benne, egyben kiugrik a csészéből. A felülete vékonyan bőrösödik, ízetlen, enyhén sós, lágy kocsonya, mintha csak üres állagot ennénk, annyira ingerszegény, hogy nem tudtuk benyelni.

Gála

Erős illatszer-szag, mintha csak a Lush előtt villamosoznánk el. Ezt a pudingot nem kell főzni, csak bekeverni, és nem bőrösödik. Állaga kellemesen habos, ez az igazi, 1987-es Jégbüfé-puding, előhozza gyerekkori élményeinket. Ami furcsa benne, hogy íze hasonlít a puncsra, tehát gyönyörűen megtestesíti az általános pudingaroma ízt, ez maga a Pudingíz.

Aranka

Ez is bekeverős, és szintén erősen hat a nosztalgia-érzékelőinkre. Grízes állaga megosztó, van aki imádja, más gyűlöli. Íze annál egyértelműbb, ez itt a műkrémes. Ez van a cukrászatok magas és kellemetlen krémeseiben, cserébe bőrösödése nincs. Miközben keressük a furcsa mellékíz eredetét, a téma sokat sejtetően elkanyarodik a haboscsók felé.

A csokoládéízűek

Fontos kiemelni, nem csokoládésak, hanem csokoládéízűek, tehát maradunk az aromák földjén. A csokoládé aromázása a vaníliánál is jobban megoldott, így ezek a pudingok csokoládésága a vaníliásoknál jobban harmonizál a csomagolásra nyomtatott ígérettel. Halleluja.

Haas Natural

Tetején vékony bőr feszül, állaga kiborítható sűrűségűre összeáll, állaga kemény, zselatinos, íze, poros, olcsó csokoládéra emlékeztet. A csomagoláson feltűntetett Natural, azaz a természetes jelzőt nem tudjuk értelmezni.

dr Oetker eredeti puding

Gusztustalanul vastagon bebőrösödik, a krém állaga vaskos, szinte rágni kell, ami egy pudingtól mégiscsak szokatlan. Íze ismerős, mint anno a klasszikus menzás csokipudingé, és lenyelés után jön az erős utóíz, megcsap a kellemes aroma otthonmelege, amit megszoktunk. Félreértés ne essék, ettől még nem jó, csak nem porízű.

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Galériáért klikk a képre

Királylányos pixaros

A gyerekeknek nincs könnyű dolga, ha lehisztizik a polcról a pudingjukat, mert állaga vastag, és szíjas bőr képződik felületén. Íze, mint a kesztyűtartóban egy nyáron át többször kicsapódott, olvadt olcsó csokoládé, kicsit dohos felhangokkal díszítve, és elképesztően sok cukorral.

Aldis

A bőrösödés figyelemreméltó mértékű, a kanál belehúzza a bőrt a pudingba, legfeljebb a színe csokis, mert az íze lisztes kakaópor, legalább nyersen.

dr Oetker puding

Hasonlít a másik Oetkerre, de fáradt lisztes változatban.

Aranka

Ezt nem kell főzni, elég bekeverni. A teteje nem bőrösödik, állaga változatlanul megosztón grízes. Tipikus Aranka életérzés, csokihab, vérbeli nesquik ízzel, ugye milyen megható ez a céges összetartás? Elolvadunk, mint instant kakaó a reggeli italban.

És a várva vár Rózsaszínek!

Itt már csak a sport hajt minket, mert a rózsaszín puding nem ígér. A vásárló tudja, hogy szar lesz, aki ezektől vár valamit, ott a befogadó oldalon vannak problémák. A zavaros aromák világába lépünk.

puncs készítése, Zilahy Ágnes reczepteskönyvéből:

Fél kiló koczkába vágott czukorral dörzsöljük le két narancsnak és két czitromnak a héját. A czukrot azután mozsárban törjük porrá és tegyük puncsos tálba. A czukorhoz üssünk 12 tojás-sárgáját és a czukrostojást sodrófával fél óráig keverjük, hogy habos legyen, akkor lassanként folytonosan sodorva a tojásosczukrot, öntsünk közé 6 téás csészényi forró téát, és 12 kanálnyi igen finom rumot. E keveréket sodorjuk negyedóra hosszáig erőssen és folytonosan. A puncsot aztán kitölthetjük a puncsos poharakba. A sürü habot mindig felülről kell kiszedni a pohárba. Ha a puncsot folytonosan sodorjuk, mindig jó habos marad és igen sok pohárral telik belőle. Ha rum helyett kész puncs eszencziát töltünk a tojásos lébe, természetesen még jobb a puncs.



HAAS Szamóca

Az epres Milkánál is rosszabb íz, olcsó epres proteinturmixok ilyenek, valószínűleg ugyanazzal az aromával dolgoznak. A szaga harmonizál az ízzel, egy szép nyári éjszakát kint felejtett tál megcukrozott eperre emlékeztet.

HAAS Puncs

Az ananászillatot és az ananászaroma-ízt nem tudjuk mire vélni, mindenesetre ananászpudingnak sem kiemelkedő. Ez itt a rózsaszínre festett ananászpuding, kész molekuláris gasztronómia.

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Képgalériáért katt a képre

dr Oetker puding puncs

Általános puding és cukrászdaszag, és íz, fojtós, lisztes állag. A cuki rózsaszín szín mögött csak a szomorúság lakozik.

dr Oetker eredeti puding

Sokkal erősebb ízű, mint a sima Oetker puding, és narancsosabb is, ami egyáltalán nem hülyeség, a puncsba ugyanis való narancshéj.

Reál

A színét igyekszünk kitörölni, de ez a nagymama babydollja árnyalat ijesztő, és az íze is pont olyan, műanyag pink. Az íz és a szín tökéletes harmóniája. Helyesbítünk, ennek golyórágó íze van. Zokogunk, felfedezéseink messzi földekre visznek, hol a vaníliapuding ananászt, a puncs golyórágót rejt. Kész orosz rulett.

Gála

A teszt koronája, megint zokogunk. Ez a megtestesült strandos gofriöntet, és ilyen a Daubnerben a puncsfagyi. Ez minden porpudingok legaromásabbika, és nem a jó értelemben. Aroma vonja be a szánkat, félünk, ha egy Geiger-Müller számláló lenne a kezünkben, bemozdulna.

A porpudingok kétségtelenül kiválóak retropartikra, viccnek, nosztalgiázni, de mivel a főzős változatok semmit nem tartalmaznak az aromán és a kötőanyagon (liszt vagy kukoricakeményítő) kívül, ennyi erővel rizslisztből és egy rúd vaníliából, egy kanál kakaóporból, vagy rumból és narancshéjból házilag is ugyanennyi munka ezeket egy jobb minőségben előállítani.

A karamellás puding részletes receptje itt.