Gratin dauphinoise, tejszínes rakott burgonya

2012.03.26. 13:58

Forrás: táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 70 perc, bruttó 25 perc

Alapanyagok:

  • 1 kg burgonya megpucolva, felszeletelve
  • 3-5 dl tejszín (nem hab, nem dobozos, igazi, zsíros tejszín)
  • 15 dkg vaj
  • só, szerecsendió, fokhagyma

A szeleteket egy kivajazott, fokhagymával bedörzsölt tepsibe rétegezem minden réteget sózok, szerecsendióval szórok. Felöntöm tejszínnel és 180 fokon úgy 45 perc alatt elkészül.

30 percig érdemes lefedni alufóliával, és ha kell utántölteni a tejszínt, és pirítás előtt rádarabolni a vajat. A végeredmény ne tocsogjon és ne is legyen száraz.

Megjegyzés: Tálaláskor friss szarvasgombával, vagy szarvasgombaolajjal még finomabb.