Habkarika

2012.03.26. 15:11

Forrás: táfelspicc

Elkészülési idő: nettó 60 perc, bruttó 90 perc

  • Alapanyagok:
  • 4 db tojásfehérje
  • ezzel megegyező súlyú porcukor, kb 10-15 dkg
  • citromlé

A fehérjéket kemény habbá verjük, hozzácsorgatunk egy kis citromlevet.

A porcukrot beleszitáljuk a habba és tovább verjük, selymes fényű, sűrű masszát kapunk.

Közben egy lábasba vizet teszünk, melegíteni kezdjük és a masszát gőz fölött turmixoljuk tovább. Vigyázzunk, hogy a keverőtál alja ne érjen a vízbe. Addig folytassuk a keverést, amíg fel nem robban a robotgép, vagy a már keményebb állagú langyos masszában már nem érezzük a cukorszemcséket.

Ekkor vegyük le a gőzről és keverjük tovább. Közeledünk a fél órához, úgyhogy már lehet anyázni. Mikor kissé kihűlt, befejezhetjük, a massza kész, de még nem használhatjuk fel, csak akkor, ha már teljesen kihűlt.

Ekkor habzsákba tesszük és szerencsétlen mozdulatokkal göcsörtöket karikákat, szíveket, kisangyalkát stb. formázunk belőle. Színezhetjük is, én ezzel nem kínlódtam, már attól sokkot kaptam, hogy a habkarika miatt aranyszínű cukorgyöngyöket vásároltam.

Fakanállal kitámasztott 50-60 fokos sütőben körülbelül két és fél óra alatt szárad ki.