Madártej

2012.03.26. 12:22

Forrás: táfelspicc

Elkészítési idő:

Alapanyagok:

  • 1/2 l jó minőségű, zsíros tej
  • 5 tojás
  • egy rúd vanília
  • 5 evőkanál cukor
  • csipet só

A tejet felforralom a vaníliával, a vaníliamagokat maradéktalanul a tejbe kaparom. A madártej alapja az angolkrém, amihez gőzfürdő kell, különben lekap, kicsapódik. A legnagyobb fazekamba félig vizet töltök, abba állítom a tejes lábost. A legmagasabb lángon, állandó kevergetés mellett készítem.

A tojássárgájákat habosra keverem 3 evőkanál cukorral, akkor jó, amikor már nem ropog. Fokozatosan felengedem a szobahőmérsékletűre hűtött tejjel, beleöntöm a nagy lábosba.

Nem szabad 82 fok fölé mennie, ezt maghőmérővel lehet ellenőrizni, vagy a jó vakszerencsére bízni magunkat.

Keverni kell megállás nélkül, akkor lesz szép, selymes.

Fél óra után mintha nehezebb lenne, kezd besűrűsödni. Kész, be vele a hűtőszekrénybe.

A fehérjéket kemény habbá verem. Előmelegítem a sütőt 150 fokra, és a maradék cukorral verem tovább a habot.

A habot beleöntöm egy jénaiba, vagy őzgerincbe, ami akad, 15-20 perc alatt megsül.

A habból nagy galuskákat szaggatok a madártejre, hagyom lehűlni, majd alaposan, lehetőleg légmentesen befedem és behűtöm.