Selymes tüdőleves májjal és káposztaropogóssal

tüdőleves
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 60 perc, bruttó 90 perc

Hozzávalók:

  • 500 g tüdő
  • 2 db babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • só ízlés szerint
  • 1 evőkanál libazsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kiskanál fokhagyma csócsa (szétcsócsált, szétnyomkodott fokhagyma)
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 db ecetes uborka
  • 300 ml tejföl
  • 100 ml tejszín
  • 1 mokkáskanál cukor
  • ecet, só ízlés szerint
  • máj 200 g
  • sárgarépa 1 szál
  • fehérrépa 1 szál
  • angolzeller 1 szár

A tüdőt a babérrel, egész hagymával, sóval annyi vízben puhára főzi, amennyi ellepi.

Egy lábosban libazsíron a finomra vágott vöröshagymát megfuttatja, majd hozzáadja a fokhagymát, mustárt és a lereszelt ecetes uborkát.

Tejföllel, tejszínnel és a főzőlével krémleves sűrűségűre állítja (szalontüdő ugyanígy készül, de az mártás sűrűségben) Kiforralja, cukorral, ecettel, ha kell, sóval ízesiti és thermomixben (mi botmixerrel, vagy turmixgépben) selymesre turmixoljuk.

A májat olyan vékonyra vágja, amilyenre tudja, egy szűrőben leforrázza és úgy adja a levesbe. A zölségeket juliennere vágja, ezeket is forrázza, majd jeges vízben sokkolja, hogy megőrizzék ropogósságukat, és így adja a leveshez.

Káposztaropogós

  • 1/2 kg savanyúkáposzta
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál búzadara
  • füstölt szalonna
  • kis fej vöröshagyma
  • őrölt babérlevél, só
  • panírozáshoz liszt, tojás, morzsa

A finomra vágott hagymát a szalonna zsírján megfonnyasztja, összepirítja az apróra vágott savanyúkáposztával. Elkeveri a tejben megfőzött búzadarával. Aki meri, töltse bélbe, fagyassza ki és szeletelje úgy, de aki nem, töltse ki egy tepsibe, tányérba, fagyassza ki, szeletelje és úgy panírozza majd rántsa ki a leves mellé.

A receptet a Bock Bisztrótól kaptuk.