Elkészítési idő: nettó 60 perc, bruttó 90 perc
Hozzávalók:
A tüdőt a babérrel, egész hagymával, sóval annyi vízben puhára főzi, amennyi ellepi.
Egy lábosban libazsíron a finomra vágott vöröshagymát megfuttatja, majd hozzáadja a fokhagymát, mustárt és a lereszelt ecetes uborkát.
Tejföllel, tejszínnel és a főzőlével krémleves sűrűségűre állítja (szalontüdő ugyanígy készül, de az mártás sűrűségben) Kiforralja, cukorral, ecettel, ha kell, sóval ízesiti és thermomixben (mi botmixerrel, vagy turmixgépben) selymesre turmixoljuk.
A májat olyan vékonyra vágja, amilyenre tudja, egy szűrőben leforrázza és úgy adja a levesbe. A zölségeket juliennere vágja, ezeket is forrázza, majd jeges vízben sokkolja, hogy megőrizzék ropogósságukat, és így adja a leveshez.
Káposztaropogós
A finomra vágott hagymát a szalonna zsírján megfonnyasztja, összepirítja az apróra vágott savanyúkáposztával. Elkeveri a tejben megfőzött búzadarával. Aki meri, töltse bélbe, fagyassza ki és szeletelje úgy, de aki nem, töltse ki egy tepsibe, tányérba, fagyassza ki, szeletelje és úgy panírozza majd rántsa ki a leves mellé.
A receptet a Bock Bisztrótól kaptuk.