Zeppole di San Giuseppe

2012.03.26. 11:20

Forrás: táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 70 perc, bruttó 90 perc

Hozzávalók, a tészta:

  • 150 g tej
  • 75 g kukoricaolaj
  • 3 g só
  • 150 g liszt (bl 55)
  • 4-5 db egész tojás

krém:

  • 500 ml tej
  • 3 db tojás
  • 150 g cukor
  • 70 g liszt
  • 1 rúd vanília

Egy nagyobb lábasban felforralja a tejet, olajat, sót.

Felforralja, és egyszerre belezúdítja a lisztet, energikusan keveri, keveri, amikor öszeállt, hagyja pihenni pár percig, és egyenként, mindegyiket alaposan elkeverve adja hozzá a tojásokat.

Habzsákkal egy sütőlemezre nyomja őket kör alakban és 170 fokon 20 percig sülnek. A sütéséhez szükséges némi tapasztalat, akkor jó, amikor elkezdenek a fánkok repülni, elemelkedni.

A krém:

A tojássárgáját kevés tejjel elkeveri, hozzáadja a lisztet, és csomómentesre keveri. A többi tejet a cukor felével és a vaníliarúddal felfőzi. A tojásfehérjéből a cukor másik felével kemény habot ver.

Ha a tej felforrt, a péppel összekeveri, visszateszi a tűzre, és habverővel állandó keverés mellett addig főzi, amíg sűrű lesz. Levéve a tűzről, óvatosan belekeveri a kemény tojáshabot, és még melegen betölti.

A fánkokba habzsákkal tölti a krémet, és a tetejére pár szem amarena meggyet helyez.

Megjegyzés: A kétszázéves zeppole di San Giuseppe egy hagyományos nápolyi sütemény, de itthon is be lehet hozzá szerezni mindegyik hozzávalót. Ahogy a déli tartományok konyhájára általában jellemző, ez az édesség sem az olasz konyha közismert, fitness-vonalát képviseli. Égetett fánk, sűrű krém, pár szem amarena és porcukor jár az apáknak, ugyanis ezt a fánkot elsősorban San Giuseppe (03 19), azaz Olaszországban 1968 óta Apák napján készítik.

A receptet a Pomo d'Oro-tól kaptuk.