Zöldbabfőzelék

2012.03.26. 13:19

Forrás: táfelspicc

Elkészítési idő: 25 perc nettó, 50 perc bruttó

Alapanyagok:

  • 3 kg zöldbab, leszárazva, ferdén 3-4 centis darabokra vágva
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 1 csapott evőkanál zsír
  • fél fej fokhagyma (6-8 gerezd) apróra vágva
  • 1 evőkanál finom, édes fűszerpaprika
  • 4 evőkanál 10%-os ecet
  • 2 l marhaalaplé, húslé, leves
  • só, cukor

A babot felteszem annyi marhalében főzni, amennyi ellepi. Közben egy nagy serpenyőben a zsíron megpirítom a lisztet, és a fokhagymát.

Mintha majonézt kevernék, kanalanként adom hozzá a marhalét, keverem, hagyom, hogy felvegye és közben tovább piruljon. Ezt addig folytatom, amíg a bab összes főzőlevét hozzáadtam, a művelet fél óráig tart. Ha rövidebb idő alatt sikerül, csomós lesz.

A kulimászba öntöm a ressre főzött babot, paprikázom, sózom, elkeverem és összeforralom. Kevés cukorral, ecettel ízesítem, forrón, melegen, hidegen, tükörtojással, fokhagymás fasírttal, magában tálalom.