Kukóleves

kukóleves
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: 30 perc nettó, 3 óra bruttó

Alapanyagok:

  • 1/4 kg tüdő
  • 1/4 kg orjacsont
  • egy szál répa, fehérrépa
  • egy fej vöröshagyma
  • 5 dkg rizs, vagy köles
  • 4 tojás
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 db közepes burgonya
  • 1 dl tejföl
  • 5 szem bors
  • 3 db babérlevél
  • egy csokor friss petrezselyem
  • só ízlés szerint

A tüdőt a csontokkal és a zöldségekkel együtt annyi vízben, amennyi ellepi, gyöngyözve puhára főzöm.

Az alaposan megmosott tojások csúcsos végét éles késsel megskalpolom, egy tálba eresztem a tartalmukat. A lyuk másfél-két centiméter átmérőjű legyen.

A megdarált tüdőt, a nyers rizst, a felkockázott szalonnát, egy tojást, és az apróra vágott petrezselymet elkeverem, sózom, borsozom, megtöltöm velük a tojásokat.

A végét lezárom egy szelet, odaillő méretűre faragott burgonyával és egy kevés külön kimert levesben, alacsony lángon megfőzöm őket. 35-40 perc alatt fő készre.

Kiveszem a léből, lefejtem a tojáshéjat, és ezekre a galuskákra merem a beforralt, és tejföllel ízesített levest.