Vaj vs. margarin egy süteményben

brownie
Vágólapra másolva!
A margarinfelhasználók két érvvel jönnek a vajjal szemben, az egyik az ár, a másik az egészség. A vaj természetes anyag, és szerintünk finomabb is, az olaj pedig sokkal olcsóbb mindkettőnél. De meg lehet ezeket különböztetni egy brownie-ba sütve? 3 zsiradék, 3 brownie, 3 finnyás ember, köztük egy vajimádóval, velem.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc








  • 5 evőkanál liszt 20 Ft
  • 100 g kakaó 300 Ft
  • 150 g zsiradék: vaj 400 Ft, margarin 200 Ft melegen sajtolt napraforgóolaj 80 Ft
  • 5 db egész tojás 250 Ft
  • 15 dkg cukor 100 Ft


Összköltségek:

  • vajas: 1070 Ft
  • margarinos: 870 Ft
  • napraforgóolajos: 750

A brownie elkészítésének lépéseit az olívaolajos brownie receptjében találják.

Különbségek az összeállítás, sütés közben:

Mivel az olajat nem kell olvasztani, messze azzal lehet a leghatékonyabban dolgozni. A habverő és a lábos kinyalogatása már más kérdés. Az olajos és a margarinos brownie után el kellett mosogatni az eszközöket, de a vajas brownie nyers tésztája után a jelenlévők mindent lepucoltak. A másik kettő nyersen a kóstolás után nem kellett senkinek, a margarinos keserű, az olajos cukros szotyiízű volt. Brrr. A vajas és a margarinos masszát is gőzfürdőben kellett olvasztani, ez a kettő ugyanannyi melót igényelt.

Mindhárom tortácska pontosan 45 percig sült előmelegített, 130 fokos sütőben, ugyanabban a formában, amit mindhárom esetben saját zsiradékával kentünk ki. A vajas felpúposodott és berepedezett, a másik kettő nem.

Forrás: Táfelspicc

A kóstolás

Mindháromból vágtunk egy-egy szeletet, és rászaladtunk. A napraforgóolajost rögtön ki tudtuk emelni a sorból, a szotyinak még az illata is átérződött a kakaón, pont mint az olívaolajos brownienak szokott. Rögtön, vakon tudtuk, ez az olaj. A végső állaga viszont ennek lett a legkrémesebb. Az olajos instant kibukása után két brownienk maradt, de ezek esetében nem voltak ilyen látványosak a karakterek. Különbséget tudtunk tenni közöttük, de nem üvöltött egyikből sem: ÉN VAGYOK A VAAAAAAJ!!!!!!.

Az egyik brownie színe sötétebb lett a többinél, ami az azonos típusú kakaópor használata mellett váratlan fordulat. Ez a sötétebb színű brownie finomabbnak is bizonyult, kakaósabb, teltebb ízű volt a többinél, erre az élményre mondják a csokoládégyárak marketingesei, hogy kényeztető, vagy triplacsokis. Tömény, sok csokoládé a szánkba, semmi más, semmi utóíz, semmi egyéb, csak a csoki.

A fakóbb brownie inkább édes lett, laposan édes, mint a cukor, ami kigrammozottan egyforma arányok mellett történt meg, tehát okkal gyanakodhatunk a zsiradék hatására. Ennek ráadásul enyhén fémes, hideg utóíze is volt, ezt az egy órával későbbi utánkóstoláskor állapítottuk meg.

Amikor már tele voltunk csokoládével, félrehúztuk a tányérokat, és előkerültek alóluk a cimkék. A vajas volt a triplacsokis kényeztető, a másik a margarinos.

Kérdésünkre a válasz igen, a vaj és a margarin ízbeli különbsége átmegy a rengeteg kakaón, tojásokon, cukron is, de nem abban az átütő és látványos mértékben, amire számítottunk. Az olaj pedig megér egy próbát, de hétköznapi használatra süteményekbe csakis teljesen semleges ízű, vagy az édességünkhöz harmonikusan illeszkedő karakterű olajat érdemes választani. Itt felmerül a brownie dióolajjal, vagy citromtorta mákolajjal ötletek, de ezekben az esetekben már nem beszélhetünk költséghatékony végeredményről.

Olívaolajas sütemények:

Olívaolajos brownie

Olívaolajos mandulás sütemény rozmaringos ecettel