Kezdődik a gombaszezon!

kucsmagomba
Vágólapra másolva!
Nem túl szép, nagyon rövid ideig hasznosítható, ritka alapanyag a kucsmagomba. A tisztításánál is vigyázni kell, alig néhány hétig tart az idénye, de leveshez, mártásokhoz, magában vagy babbal is finom. Interjú Bagi István szarvasgombász gombaszakértővel a tavasz első gombájáról.
Vágólapra másolva!

Vannak jelentős különbségek a kucsmagombák között?

Valamennyi kucsmagombafaj ehető. Értéküket és felhasználási módjukat tekintve vannak különbségek közöttük. Lényeges a különböző papsapkagombáktól való biztos megkülönböztetésük, és általános szabály, hogy a vadon termett-szedett gombát mindig meg kell mutatatni szakembernek! Itt a linken egy országos lista a felkereshető gombaszakellenőrökről.

Mikor teremnek ezek?

A kucsmagombák jellegzetes tavaszi gombák, márciustól június elejéig teremnek. Időrendben a fattyú, cseh és hegyes kucsmagombák után az ízletes és a pusztai kucsmagombák bújnak elő.

A termésidő évenként, helyenként és fajonként az időjárástól függően jelentős ingadozást mutathat. Az idén például a sokáig tartó hideg és száraz időjárás miatt kissé egybetolódott a kucsmagombák termőideje. A héten sikerrel vadászhatunk a cseh mellett a hegyes vagy az ízletes kucsmagombára is. Magyarországon összesen öt kucsmagomba szerepel az árusítható gombák jegyzékében (Magyar Közlöny 2011/131. szám) egyaránt azzal a kikötéssel, hogy 20 perces hőkezelést igényelnek. Az ízletes és a cseh kucsmagomba a legismertebb, Nyugat-Európában a csehet kevésbé gyűjtik, nem tartják igazi kucsmagombának.

Mi az az öt faj?

Az elsőként említett ízletes és cseh kucsmagomba mellett a fattyú kucsmagomba, a pusztai kucsmagomba és a hegyes kucsmagomba. Másik öt kucsmafaj is előfordul hazánkban, ezek is ehetőek, de ritkábbak.

A piacokon miért a cseh a legjellemzőbb?

Forrás: Táfelspicc

Cseh kucsmagomba

Ez terem a legtömegesebben, és könnyű gyűjteni is. Jellegzetessége, hogy a süveg aránytalanul kicsi lehet a tönkhöz képest, és csupán a felső részén van a tönkhöz nőve. A süveg felülete erősen ráncos, nincsenek gödröcskék rajta.

Forrás: Táfelspicc

Ízletes kucsmagomba

Az ízletes ritkább, jóval nehezebb belőle sokat szedni, és mivel világszerte ismert és kedvelt gomba, külföldön drágábban eladható, mint a hazai piacokon. A süveg sárgásbarna, néha szürke. A méhsejtszerű gödröcskék szabálytalanul helyezkednek el. A süveg a tönkkel teljes felületén összenőtt.

Forrás: Táfelspicc

pusztai kucsmagomba

A pusztai kucsmagomba a magyarországi füves puszták tipikus gombája, Süvege 4-10 cm magas, 3-10 cm átmérőjű, többüregű, fiatalon szürkés, barnásszürkés, később okkersárgává válik. Tönkje 3-10 cm hosszú, hengeres, fehéres, ráncos. Húsa meglehetősen törékeny, kellemes szagú, ízű. Morzsálódós húsára tekintettel nem praktikus olyan ételekbe, amiket kevergetni kell.

Hogyan kell szedni, kezelni?

A kucsmagombák általában nedvdúsak, viasszerűek, igen törékenyek. Ezért nehezen kezelhetők, gyorsan romlanak, befülledésre hajlamosak. A termőtesteket a talajból óvatosan, a tönknél fogva csavarjuk ki, majd a földdel szennyezett részt vágjuk le. Lehetséges a termőtestek tőből való kivágása is. A tönkmaradványok tovább nőhetnek, furcsa, csészegomba-szerű képződmények keletkeznek.

Ezeket a gombákat is legjobb kosárba gyűjteni. Sokat ne rakjunk egymásra, illetve más gombákkal se terheljük, mert összetörnek.

Szellős-hűvös helyen, illetve hűtőszekrényben is csak rövid ideig tároljuk, így egy napot bír ki. Lehetőleg egy rétegben, papíron szétterítve és papírral lefedve helyezzük el. Óvatosan tisztítsuk, mossuk, különben összetörik, illetve nagyon megszívja magát vízzel, így romlik az állaga. Darabolása a felhasználási célhoz igazodjék. Az ízletes kucsmagomba és rokonai jól tölthetők, ehhez a tönköt a kucsmáról vágjuk le, és a tönk külön is felhasználható.

Levesekhez, mártásokhoz, pörkölthöz, tojásos gombához megfelelően daraboljuk, legjobb vékony szeletekre, csíkokra vágni. Töltelékhez az egyéb anyagokkal együtt darálhatjuk is.

Szárításhoz ugyancsak szeletekre vagdaljuk. Főzés közben a gomba rugalmasabbá válik, elveszti törékenységét. A cseh kucsmagombát az előkészítés során ajánlatos leforrázni, hideg vízzel leöblíteni, majd lecsepegtetés után felhasználni.

Milyen gomba következik a sorban?

A tavaszi esők után szedhetünk szegfűgombát, csiperkéket, hamarosan a májusi pereszkét is, és sokak kedvelt gombája, a gévagomba is mostanában terem majd.

Kucsmagombás receptek:

Töltött kucsmagomba

Kucsmagomba babbal

Kucsmagomba cérnametélttel