Zöldborsó leves csontalapléből

borsoleves
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 10 perc, bruttó egy óra


Alapanyagok:

  • 2 velős csont
  • 500 g fejtett zöldborsó
  • fél zellergumó
  • 1 szál répa
  • 1 szál fehérrépa
  • fél fej karalábé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál liszt
  • vaj, só

A velős csontok két végét sóba mártom, hogy ne folyjon ki a velő belőlük főzés közben. Egy lábasban felteszem főni annyi vízben főzni, amennyi ellepi. Gyöngyözve főzöm fél-háromnegyed órát.

A hagyma külső, száraz héját leszedem - egy vörös burok maradjon rajta - és levágom a csumáját. A csont mellé teszem a hagymát.

Hasábokra szeletelem a sárga- és fehérrépát, a zellert és karalábét és a levesbe teszem. Amikor a zöldségek megpuhultak, kiveszem a velős csontokat és a kenyeret vastagon megkenve velővel, cuppogva és kéjjel megeszem.

A borsót egy teáskanál vajon néhány percig párolom, fél evőkanálnyi lisztet szórok rá, majd felengedem annyi csontalaplével, ami bőven ellepi.

Amikor a borsó már ress - nem főzöm szét -, beleszaggatom a nokedlit, aminek a tésztájába aprított petrezselymet is keverek (opcionális).

A nokedlik feljönnek a leves tetejére, belekeverem az aprított petrezselymet és örülök, hogy nyár van.