Elkészítési idő: nettó 10 perc, bruttó egy óra
Alapanyagok:
A velős csontok két végét sóba mártom, hogy ne folyjon ki a velő belőlük főzés közben. Egy lábasban felteszem főni annyi vízben főzni, amennyi ellepi. Gyöngyözve főzöm fél-háromnegyed órát.
A hagyma külső, száraz héját leszedem - egy vörös burok maradjon rajta - és levágom a csumáját. A csont mellé teszem a hagymát.
Hasábokra szeletelem a sárga- és fehérrépát, a zellert és karalábét és a levesbe teszem. Amikor a zöldségek megpuhultak, kiveszem a velős csontokat és a kenyeret vastagon megkenve velővel, cuppogva és kéjjel megeszem.
A borsót egy teáskanál vajon néhány percig párolom, fél evőkanálnyi lisztet szórok rá, majd felengedem annyi csontalaplével, ami bőven ellepi.
Amikor a borsó már ress - nem főzöm szét -, beleszaggatom a nokedlit, aminek a tésztájába aprított petrezselymet is keverek (opcionális).
A nokedlik feljönnek a leves tetejére, belekeverem az aprított petrezselymet és örülök, hogy nyár van.