Hogyan főzzünk velős csontot?

csontvelő
Vágólapra másolva!
Rengeteg városi legenda kering a velős csont elkészitési technológiájáról. Kipróbáltuk, van-e értelme a sózásnak, csomagolásnak, vagy a velő akkor sem esik ki a csontból, ha úgy hagyjuk, ahogy van?
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Fogtunk három velőscsontot, ráadásul nem egészeket, amiknek legalább az egyik végén zárt a pálya, hanem 5-6 centiméteresre felszeletelt, tehát mindkét végén lyukas darabokat és háromféleképpen fogtunk hozzá.

A tesztalany

A legismertebb módszer, a csontot mindkét végén sóba dörzsöltük, majd belehelyeztük a vízbe. Alapvetően mindig szkeptikusok voltunk a módszerrel kapcsolatban, egyrészt sózza a levet, adott esetben levest, másrészt a só lejön róla.

B tesztalany

A csomagolós módszer. Ennek sikere előre borítékolható, hiszen a csontot szorosan alufóliába, vagy hőálló fóliába tekerik. Nem túl környezetkímélő megoldás, és drágább is a másik kettőnél. Cserébe előreláthatóan sikeres megoldás a velő kicsúszásának megakadályozására.

C tesztalany

A punk. A csontot úgy raktuk a vízbe, ahogy volt. És ezt ajánljuk mindenkinek, mert mindhárom velő pontosan ugyanolyan mértékben NEM esett ki a csontból.Fölösleges bármi húkuszpókusz, a lényeg, hogy a velőscsontot ne forralják, ne böködjék, 30-40 perc gyöngyözve forró víz kell ahhoz, hogy elkészüljön, és ki lehessen borítani a fokhagymával bedörzsölt pirítósra.