Kapudrog és aranyásók a ciderek között

cidertesztnyit
Vágólapra másolva!
Az elmúlt pár nyáron itthon is szépen fölívelt a Cider, azaz az almabor karrierje, amit szokás szerint bőséges kínálat is követett, ám a hangzatos marketingszövegek mögül nem mindig könnyű kibogarászni, hogy melyiket érdemes, melyiket nem érdemes beszerezni. MI most végig kóstoltuk majdnem az összes itthon kapható cidert. Közszolgálatiság, alkoholteszt, a vége felé viháncolás.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Blackthorn (4,7%) "(...) nagyon testes, borostyán színű cider, amely visszaadja az angol cider-almák félreismerhetetlen ízét! Kristálytisztasága teljes és hosszantartó felfrissülést biztosít." Készült: víz, erjesztett alma és körtelé, erjesztett szőlőcukor, co2, citromsav, almasav, aszkorbinsav, nátrium metabiszulfit, nátrium szaharin

Színe: "őrületes narancssárga" Az illatban dominál az élesztős jelleg, mindenki ezt emelte ki, az élesztős ízjegy ráadásul többeknél zavarta a képet: "almafröccs, de kilóg belőle az élesztő. de legalább nem túl édes". Ízében száraz, alapvetően elég jellegtelen és semmilyen. "Megiszom és nincs íz utána a számban. Fesztiválcider, mintha hígítva lenne." "Strandon lehet tolni nyolcvanháromezer literrel. Bár inkább a sört választanám."

Forrás: Táfelspicc

Frosty Jack (7,5%) "Enyhén édeskés ízének köszönhetően, jól lehűtve egy fehér fröccs szomjoltó hatását okozza". Készült: erjesztett cider, víz, almalé, almasav, szaharin, aszkorbinsav, szulfit Színe: "Mint a zöldveltelini fröccs." "Olyan, mint egy rendes bor, vagy valami aromásabb borból készült fröccs. Mondjuk Irsaiból, vagy furmintból. Ízre kevésbé savas, tulajdonképpen semennyi savasság nincs benne. Olyan, mint egy iszonyatosan élesztős borból egy fröccs. Ízlik."

Forrás: Táfelspicc

Stassen (5,4%) "gyümölcsös ízével kimagaslik a termékek közül" Készült: erjesztett alma- és körtelé, almalé, körtelé, cukor, szénsav, természetes ízesítők, almasav, karamell, kálium diszulfát

Illata: "Élesztős zöldalma illat." "Nagyon erős az illata, viszont az íze abszolút minimális. Túlszódázott almafröccs, ez igazából egy lounge szórakozóhelyre való cider, vagy legalább is úgy képzelem, ott isznak ilyet az aranyásó lányok. Még a címkéje is tök olyan, mintha nekik tervezték volna. Az aranyásók szeretik ezt a dizájnt."

Forrás: Táfelspicc

Gaymers Original (4,5%) "A legkiválóbb minőségű, gondosan válogatott cider almából tradicionális eljárással készül. A készítés során az almát ledarálják, kipréselik, majd viszonylag alacsony hőfokon erjesztik."

Illata: szappanszag, izzadt gatya "Semmi íze nincs, mintha fel lenne vizezve. Nagyon szeretem a sportfröccsöt, ez pont olyan."

Forrás: Táfelspicc

Magners (4,5%) "frissítő, gyümölcsös, az ízek egyensúlyát képviselő könnyed ital" Készült: almabor, cukor, co2, citromsav, karamell, kéndioxid Színe: barackvirágszínű, kicsit valószínűtlen "Az előzőnél talán picit kesernyésebb. És van egy elég rossz mellékíze. Műanyagos, mosogatószeres, pacsuli. Mint amikor bekapod a mosogatószert valami baleset folytán. Ez nagyon rossz, pedig az üvege alapján azt gondolnád, hogy valami lesz. És nincs benne sok adalék, és mégse adja azt, amit ígér. Lehet, hogy megromlott?"

Forrás: Táfelspicc

Westons Original (4,5%) Készült: víz, almalé, koncentrátum, cukor, co2, színezék, tejsav, kálium Illata: Kénes. Kénes ecet, kénes fröccs.

"Az íze meglepő módon nem annyira savanyú, mint az illata, de azért van benne egy kellemes, frissítő savanykáság. Ez eddig abszolút...ööö...valami. Olyan, mint a fröccsbe mártott nyalóka."

Forrás: Táfelspicc

Westons Premium Organic Cider (6,5%) "Bioalmából készült félszáraz almabor az igazán modern gondolkodásúaknak, amely többszörös díjnyertes bio termék." Készült: bio almalé koncentrátum, víz, biocukor, co2, almasav, kálium diszulfit

"Élesztősebb mint az előző, nem zavaróan, de eléggé, és az élesztőíz mellé rendes almaíz is van. Száraz, pedig elvileg a címke szerint félszáraz. De nem, ez piszok száraz. Olyan, mint a nyerspezsgők: nyitottnak kell lenni hozzá, de ha az ember túlteszi magát a kezdeti sokkon, nagyon jó. Keletlen kenyérre is emlékeztet."

Forrás: Táfelspicc

Bulmer's original (4,5%) "A Bulmers csak a legjobb minőségű almákat használja, hogy a legjobb minőséget kapják végeredményül. Hordóban érlelik, hogy elérjék a Bulmers természetesen üdítő és selymes karakterét." Készült: almabor, víz, cukor, co2, almasav, kálium metabiszulfit, kárminsav

Illat: "Na, ennek nagyon jó illata van, olyan, mint az édes pezsgő, bár kicsit mintha állottság is lenne benne." "Ízre kellemesen édes, nem bután. Nem az a proliédesség ez, hanem finom, nem zavaró."

Forrás: Táfelspicc

Stowford Press (4,5%) "Könnyű, üdítő és gyümölcsös. Könnyedsége miatt ajánljuk a kezdő cider fogyasztóknak, hölgyeknek." Készült: víz, almalékoncentrátum, cukor, co2, almasav

Dizájn: Ez mennyire úgy néz ki, mint a Strongbow! "Ez olyan pezsgős. Hiányzik belőle az alma íze, és nagyon erős szaga van, rezes, de nem bántó, csak gyümölcshöz semmi köze nincsen. Vannak ezek a savanyú almák, ezt szeretnék érzékeltetni, gondolom. Kacsintós, összehúzza az arcod. "El tudom képzelni azt a hetven fokot, amikor jól esik, amire készült." "Ez egy brit termék, úgyhogy el tudom képzelni azt a huszonnyolc fokot, amire készült."

Forrás: Táfelspicc

Westons Old Rosie (7,3%) "Az erjesztés után természetes módon ülepedett, ezáltal egy régimódi, kiteljesedett ízvilágú, almás, szűretlen, kiegyensúlyozott félszáraz almabor." Készült: almalékoncentrátum, víz, cukor, co2, almasav, kálium diszulfit.

Színe: opálos, ez a sorozat egyetlen szűretlen tétele "Jaj, de furcsa, ez nagyon savanyú, olyan, mint a citrompótló. Ha nem lenne ilyen borzasztóan savanyú, tulajdonképpen finom lenne. Olyan, mintha grépfrut bor lenne, rátapasztja az ajkakat a fogra." "Én ettől olyan sokat vártam, imádom ezt az úthengert, meg a nevét is."

Forrás: Táfelspicc

Sommersby (4,5%) " Könnyen iható, kellemes alma cider. Azoknak ajánljuk, akik nem kedvelik annyira az erjedt alma ízt." Illata: almás fanta szaga van, nagyon mű almás. Aromix almás italpor. " Ez nem szar, hanem traubi. Édes savanyú szörp, tinédzsereknek. A Sió almaital is ilyen. Meg minden 12%-os almaízű üdítőital. Bulipia, csajos, kontyalávaló, már ha lehet ilyet ciderre mondani egyáltalán, mert ez a 16 éves kislányok első cidere."

Forrás: Táfelspicc

Strongbow (5,0%) "Száraz, mégis könnyen iható, bármikor fogyasztható cider."Készült: víz, almalé koncentrátum, glükóz szirup, glükóz fruktóz szirup, almasav, kéndioxid, karamell, kárminvörös

"Ez is nagyon édes, viszont egész kellemes mellékíze van. A ciderek Coca Colája. Tipikusan a megbízható világmárka, rendesen belőtték a receptet, gyártanak belőle évente többcsillió litert, és minden egyes üvegben pontosan ugyanaz van, nagyon körültekintően belőve a fő fogyasztói rétegek ízléséhez. A dizájnja ennek is kicsit aranyásó."

Forrás: Táfelspicc

Kopparberg Premium Cider (4,5%) "Természetesen könnyű, selymes és fenséges, könnyen iható cider. A tökéletes alternatíva a szárazabb alma ciderekkel szemben." Készült: víz, erjesztett almalé, cukor, co2, citromsav

Illat: Hát, ennek konkrétan lábszaga vagy valamilyen testszaga van. Na jó, mondjuk azt, hogy klasszikus élesztő. Ez teljesen más, mint az eddigiek. Ipari limonádé, zöldalma illat. Olyan, mint a klasszikus zöldalmás szappan/tusfürdő. "Nagyon nehéz benne bármi természetest fölfedezni, semmi köze a többihez, ez egy teljesen más világ"

Forrás: Táfelspicc

Henry Westons 2010 vintage, oak aged herefordshire cider (8,2%) "Szénsavas, prémium, halvány borostyánsárga almabor. Ízekben dús, gondosan válogatott almákból készítve, szépen habzó véggel." Készült: víz, almalékoncentrátum, co2, almasav, kálium diszulfát

Illat: Kellemes illata van, és ezzel most visszatértünk a savanyú, brutál világba. "Az íze viszont nem olyan jó, füstíze van, keserű füst. Az van ezzel, hogy hiába vintage, de mégis jellegtelen."

Forrás: Táfelspicc

Henry Westons 2010 vintage, oak aged herefordshire cider Medium sweet (4,5%) "Ez a hagyományos, félédes cider, gazdag gyümölcsösségét a sok fajta keserédes almabornak való almának köszönheti." Készült: víz, almalékoncentrátum, cukor, co2, almasav, kálium diszulfát

Illat: Sokkal édesebb az előzőnél, és ázott kutyaszaga van. Sőt: strandöltöző. "Ez sem egy nagy karakter, nem jutna eszembe, hogy kérjek ilyet, mert a múltkor amikor ittam, akkor hú, de finom volt." "Az előzőhöz képest almásabb, és ez egy finom üdítő, almaízű, ezzel meg lehet szerettetni a cidert. Ez itt a kapudrog, az ideális belépő a ciderek világába, jó, kell, de el tudok képzelni keményebbet."

Forrás: Táfelspicc

K (8,4%) "A K Cidert azoknak ajánljuk, akik szeretik az erőset! Mert erős, üdítő és más." Készült: (ennek a dobozán nem találtunk alapanyagokat)

"Pattogatott kukorica íze van. Moziszag, és pattogatott kukorica íz. Tegnap voltam moziban, pont ilyen illat volt."

Gaymer's olde english (5,3%) "az egyik legismertebb, tradicionális angol félszáraz cider. Tökéletes választás a mindennapi cider fogyasztáshoz."

Színe: Supradynos szine van, zöldes neonsárga. A Scitec multivitamin után is ilyen élénksárgát pisilek! "Az íze limonádés savanyú. Vannak ezek a szovjet limonádék, na, ez pont olyan. Tulajdonképpen az a baj vele, hogy céltalanul savanyú. Frissítőnek el tudom képzelni, egy rossz fröccsnél jobb. A színe riasztó, ezt dobozból kell inni."