Megtizedelte a parmezánt a földrengés

Vágólapra másolva!
Évekbe telhet, mire a parmezángyártás új erőre kap.
Vágólapra másolva!

A Parmigiano Reggiano és a Grana Padano gyártása is komoly veszteségeket szenvedett a napokban történt észak olasz földrengéstől: az előbbiből 300 000, az utóbbiból 100 000, egyenként negyvenkilós korong sérült meg valamilyen mértékben, amikor a földrengés miatt lezuhantak a polcokról. (A korongok egyenként 40 kilósak, összesen tehát 16 000 tonna sajt ment tönkre). A Parmigiano Reggianónak ez az éves termelés 10%-át jeleni, a Grana Padanónál 3%-ot. A veszteség, a sajtok időigényes készítése miatt óriási: "Kétévnyi munkánk veszett oda" - mondta a Reutersnek Lorenza Caretti, a térség egyik sajtgyártó családjának tagja. A megsérült sajtok egy részét meg lehet próbálni majd eladni (olyan termékekbe, amikbe olvasztott parmezán kell), de ez a rendes sajt árának a töredéke lesz csak.