Miért nincs magyar cider? De van

alma, gyümölcs, táfelspicc
Vágólapra másolva!
Mivel ittunk egy készletnyi slágertermék cidert, főztünk is vele, és Magyarország egyébként is jó almatermesztésben, felvetődött bennünk, hogy miért nincs magyar cider. Gyorsan kiderült, hogy nem vagyunk úttörők, a kérdés már néhány éve már felmerült egy cideres éjszakán, és emiatt három lány saját magyar ciderrel szeretné betömni a valóban létező piaci rést.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP

Tölyhi Orsolya és Havrán Linda 2010-ben jutottak el egy ciderkóstolóra - eddigre már ismerték az italt Angliából - és ott merült fel bennük, hogy miért csak import cidert lehet kapni itthon, azt is csak alig. Utánanéztek az interneten, hogy mi a helyzet a hazai cidergyártással, és gyorsan kiderült, hogy semmi. A ciderhez való alma termesztéséről vagy a cidergyártásról magyarul még olvasni sem lehetett. Magyar szakirodalom ma sem nagyon van.

Egy uniós pályázattal Linda és Orsolya Angliába ment kitanulni a mesterséget. A pályázat keretében olyan szakmák megismerésére lehetett jelentkezni, amelyeket itthon nem lehet tanulni. A tanfolyam ősszel, a szürettel indult, és a lányok a készítési folyamat minden lépésében részt vettek, egészen a palackozásig. Sok ciderkészítőhöz eljutottak, és többel tartják is a kapcsolatot a mai napig.

Eleinte otthon gyártották a baráti kóstolókra az almabort, majd közönségdíjasok lettek az induló vállalkozásokat felvonultató SUU'12 versenyen. A magyar cider után hirtelen egyre többen érdeklődtek, úgyhogy a lányok belendültek. Szabó Katalinék vértesboglári házában alakul az üzem, az engedélyek megszerzése folyamatban van. Tölyhi Orsolya őszre ígérte az induló 2000 literes készletet, ami befektető bevonása után - ez is folyamatban - remélhetőleg több tíz-, százezer liter éves volumenné nő.

Magyar almából magyar cider

A Czider - ahogyan a terméket nevezik - 100 százalékos magyar almaléből készül. Magyarországon bőséges ugyan az almatermés, még sincs hagyománya az almabornak, mert az emberek azt a Durbincs sógorral, a gejl, rossz minőségű almából erjesztett lével azonosították sokáig - magyarázza Tölyhi Orsolya. Az eredetileg a ciderhez használt alma egyébként ehetetlen, Angliában viszont kiderült, hogy nincs kőbe vésve a cideralma használata, sőt sok helyi ciderkészítő is desszertalmát használ a termékéhez. Azt, hogy desszertalmából is lehet jó cidert készíteni, a lányok is bebizonyították. Nemrég egy ciderversenyen, ahol a kategóriájukban induló 17 angol cider között a Czider a negyedik lett.

A magyar cider hiányának oka amellett, hogy az almabor említése rossz emlékeket ébreszt, Tölyhi szerint annak a következménye, hogy van sörünk és borunk, ráadásul nincs sem hagyománya, sem magyar nyelvű szakirodalma a terméknek. A cider ráadásul más besorolásba esik, mint a szőlőbor; a gyümölcsborok jövedéki adója a többszöröse - palackonként 90 forint - a borénak. A cideres lányok prémiumkategóriás, kézműves terméket gyártanak, és e mellett szeretnének kitartani. A Czider azoknak készül, akik keresik a minőségi italokat, de nem akarnak logikátlanul sokat fizetni érte, mondják. Egyelőre náluk lehet érdeklődni, ha kóstolni szeretnénk, ősztől ígérik, hogy lesz boltban, étteremben is - pontosabbat még nem árulhatnak el. Mi várjuk, na.