Feketelistázás az élelmiszeriparban

mangalica
Vágólapra másolva!
A hvg.hu megszerezte az Ángyán-listát, amelyet a földművelésügyi tárca készített Orbán Viktor kérésére a külföldről beszerzett húst feldolgozó húsipari vállalatokról. A listán a hungarikumokat is gyártó Pick és a Gyulai kombinát is szerepel.
Vágólapra másolva!

Minden eredetvédett termék automatikusan hungarikum (fordítva távolról sem így van), és a Szegedi téliszalámi, a Budapest téliszalámi, a Gyulai kolbász, és a Csabai kolbász eredetvédettek (földrajziárujelző-oltalom alatt állnak), a kérdés inkább az, az EU által elismert, sőt, szabályozott minőségi jelző hogyan szabályozza az eredetvédett magyar húsipari termékek alapanyagának életpályáját.

Szegedi téliszalámi vagy Szegedi téliszalámi:

"A Szegedi szalámi vagy Szegedi téliszalámi elooállítása Szeged város közigazgatási területén történik. Az előállításhoz Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Baranya megyékben tenyésztett és ezen megyékben levágott szalámi félsertés használható fel."

A Csabai és a Gyulai kolbász:

"A Csabai kolbász előállítása Békéscsaba és Gyula városának közigazgatási határain belül történhet."
"A Gyulai kolbász előállítása Gyula és Békéscsaba városok közigazgatási határain belül történik."

Budapesti téliszalámi (anno Herz, most nem készül ilyen termék):

"A Budapesti téliszalámi előállítása Budapesten, a Dunától számított 1 km-en belüli területen történik."

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium

De mi az a hungarikum? És annak magyar kismalacból kell készülnie?

Nem kell.

A hungarikum a 2012. évi XXX. törvény szerint egy gyűjtofogalom, ami egy egységes rendszerben kiemelésre méltó, megőrzendő értéket jelöl. Az értéket a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével képviseli, kvázi a magyarság csúcsteljesítménye. Hungarikum lehet még az a termék, amit a magyarság eredményeként, kiemelt értékeként tartanak számon, vagy védett természeti értékek, kiváló nemzeti termék.

A hvg.hu szerint a húsipari cégek szerint a lista azért félrevezető, mert a feldolgozott 4,5 millió és az évente rendelkezésre álló hazai származású 3 millió darab sertés közötti különbséget meg kell oldaniuk, ellenkező esetben gyárbezárásokra kényszerülnének (magyarul magyar munkahelyek zárnának be).