Egy hete megpróbáltam magamhoz édesgetni egy gyömbérsör-előállító tenyészetet. Elvileg sikerült. Most munkára fogtam őket.

A tenyészet előállítása és miért akarok otthon gyömbérsört készíteni?

A továbbiakban szükségünk lesz a következőkre:

  • 2,5 l víz
  • 2 db másfél literes PET palack
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg reszelt gyömbér
  • 2 db citrom, egyik leve kifacsarva, másik felszeletelve
  • 1 db fürdőkád
  • tetszőleges számú, megértő családtag

A vizet 15 percig forralom a gyömbérrel, citromlével, citrommal, cukorral. Szobahőmérsékletűre hagyom kihűlni, majd elkeverem benne a tenyészetemet.

Az állítólagos tenyészet tíz nap alatt punnyadt gyümölcsre, némiképp sörre emlékeztető szagú lett, és ha megkavartam, vadul felhabzott. Néha beszéltem hozzá, gondosan megetettem mindennap, a habzásból és a szagból feltételezem, történt benne valami. Most meglátjuk, az a történés előnyös-e nekünk, vagy nem. Gyártanak-e nekünk alkoholt és szén-dioxidot, vagy nem. A tenyészetet tilos forró főzethez adni, hiszen élő organizmusokról van szó, egy leforrázástól elpusztulnak, és oda a sör.

A keveréket citromostul, ahogy van, a két műanyag palackba töltöm, a citromokat beledugdosom. Érdemes a palackokat csak kétharmadukig tölteni, majd némiképp összenyomni és úgy lezárni, mert elvileg széndioxid fog bennük képződni, ami térfogatnövekedéssel jár. Esetleg robbanással, ezért az elősörök mától a fürdőkádban tartózkodnak. 

Forrás: Táfelspicc

Tíz nap múlva valaminek történnie kell. Akkor folytatjuk.