Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: 10 perc/ 5 óra

Alapanyagok:

  • 4 dl tej
  • 4 tojásfehérje
  • cukor
  • mandula, mazsola a díszítéshez

A tejet ízlés szerinti mennyiségű cukorral felforralom, majd hagyom lehűlni. A fehérjéket keményre verem, hozzáadom a tejhez. Folyamatos kavarás közben, alacsony lángon addig melegítem, míg a fehérje fel nem veszi az összes tejet. Jéghidegre hűtöm, durvára vágott mandulával és mazsolával megszórva tálalom.

Ez az eredeti, a Szakácsmesterségnek könyvecskéje című kiadvány által leírt változat.

Továbbfejleszthető a tej felmelegítése előtt hozzáadott fahéjjal és citromhéjjal, így a spanyol leche merengada-hoz fog hasonlítani. Ha ugyanekkor vaníliát adnak hozzá, a madártej felé viszik, de úgy már nem lesz 400 éves a desszert.