Hogyan nem lesz csomós a besamel?

besamel
Vágólapra másolva!
A vajmártás vagy besamel (eredetileg balsamella) egyszerűbb, mint a rántás, mégis sokan jobban félnek tőle.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:

  • 7 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • tej
  • őrölt szerecsendió

Lépések:

  • Lábosban vajat melegítek. A láng ne legyen túl nagy, mert akkor hamar odakap.
  • Ha a vaj megolvadt, beleszórom az egy evőkanál lisztet, habverővel simára keverem. Ha nincs habverő, akkor sima kanál is megteszi, mi is azzal csináltuk.
  • Mielőtt a liszt barnulni kezd, langyos, de legalább szobahőmérsékletű tejet öntök rá, apránként.
  • Ekkor a liszt elkezd becsomósodni, mintha muszáj lenne neki. Nem gond.
  • További tejet öntök hozzá, kevergetem-kavargatom.
  • Addig öntöm a tejet apránként, amíg szép, sima, csomómentesre nem tudom keverni a mártást.
  • Ha megvan, azonnal leveszem a tűzről, hogy ne sűrűsödjön tovább
  • Őrölt szerecsendióval, egyéb fűszerekkel ízesítem.
  • Azonnal fölhasználom, mert megbőrösödik.

Forrás: Táfelspicc