Kirándulás a dietetikus bolondok házába

2012.08.06. 8:05

Mivel az emberek csak diétázni és mozogni nem szeretnének a fogyás érdekében, a sok milliárd dolláros fitneszipar folyamatosan ontja magából a komolytalannál komolytalanabb diétákat, amiknek mindig lesz piacuk a sok elkeseredett, de lusta ember személyében. A legelborultabb diéták közül összeszedtünk hetet - nemcsak értelmük van nagyon kevés, de némelyik veszélyes is.

Forrás: Táfelspicc

Káposztaleves-diéta

Mi ez? A nyolcvanas évek közepén induló, azóta klasszikussá váló bolonddiéta. Eredetileg kizárólag káposztalevest lehetett enni egy hétig (vagy tovább, ha az ember nagyon érezte magában az erőt a folytatáshoz), később már engedtek némi zöldséget, gyümölcsöt is, tekintve, hogy a káposztaleves önmagában annyira nem jó, hogy akár egy ilyen diétát le lehessen tolni csak annak fogyasztásával.

Hogyan működik? Mint az összes ilyen hülyeség: annyira kevés kalóriát vesz magához a diétázó, hogy kénytelen fogyni. Persze mivel a diéta során az égvilágon semmit nem tud meg a táplálkozásról, meg arról, hogy mit miért eszik az ember általában, a diéta végeztével pontosan ugyanonnan folytatja, ahol abbahagyta.

Hét nap hét szín diéta

Mi ez? Mindennap más-más színű ételeket kell enni. Hétfő fehér, kedd piros, szerda zöld, csütörtök narancs, pénteken lila, szombat sárga, vasárnap szivárvány - és ennek kapcsán kivételesen nem sütünk el egyetlen poént sem a Macintosh-felhasználók rovására, noha.

Hogyan működik? "Emeli az ételekkel kapcsolatos tudatosságot, és mivel folyamatosan figyelni kell a színeket, a segítségével fölfedezhetünk egy csomó új ételt." Valami ilyesmi lehet a hivatalos verzió. A nem hivatalos verzió ennél jóval prózaibb: mivel általában a zöldségek és a gyümölcsök között van a sok színes dolog, a diéta nagy részében zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk, csak persze arra kevesebben mozdulnak rá, mint arra, hogy hallottad, de izgi, színekkel lehet fogyni!


Fokhagyma-hagyma diéta

Mi ez? Egyelőre még nem annyira terjedt el, de maga a koncepció olyan szép, és az egész annyira abnormális, hogy csak idő kérdése, míg valami leleményes üzletember vagy fitneszguru elkezd vele haknizni a médiában, és mindenki hagymafölvásárlásba kezd. 2009-ben történt, hogy egy horvát férfi hat hónap alatt 73 kilót fogyott a diéta segítségével. A diéta pontosan az, aminek a neve alapján gondoljuk: semmi mást nem eszik az ember, csak hagymát és fokhagymát. Jó, néha ihat egy kis répalevet, és nagyon ritkán ehet egy kis halat.

Hogyan működik? Nagyon drasztikus kalóriamegvonással nem nehéz fogyni, bár a havi tíz kiló még így is meseszerű.


Master cleanse

Mi ez? A diéta során csak víz, citromlé, juharszirup és cayenne-i bors fogyasztható. Tíz nap alatt komoly mennyiséget lehet fogyni, főleg, ha belevesszük a diéta kiötlője, Stanley Burroughs ajánlását is, miszerint alkalmanként sós víz elfogyasztásával segítsük az anyagcserét.

Hogyan működik? A felsorolt anyagokkal nagyjából napi 600-1300 kalóriát lehet bevinni, ami még egy semmittevésben tespedő embernek is kevés a testsúly szinten tartásához, úgyhogy a fogyás garantált. Arról nem beszélve, hogy aki csak futó pillantást vetett a diéta során fogyasztandó dolgokra, valószínűleg összerakta fejben, micsoda túrákat lehet tenni napi több alkalommal a vécére, a "megsegített anyagcsere" miatt. Ashanti, Beyoncé és Jared Leto is kipróbálták. Beyoncénak annyira bejött, hogy 2006-ban a saját verzióját is kifejlesztette, ahol - figyelem! - egy teljesen másféle juharszirupot használ, mit az eredeti verzióban. Burroughs diétája organikus Grade B juharszirupot ajánl, Beyoncé pedig pedig a Madal Bal Natural Tree Syrupot. Ez utóbbi svájci gyártmány, és állítólag sokkal jobb, mint az eredetiben használt. Persze.


Bébiétel-diéta

Mi ez? Rendes, alacsony kalóriás, alacsony szénhidrátos diéta, amilyet a legutolsó dietetikus is összedob bárkinek. A napi három étkezés mellé azonban az alkalmanként jelentkező éhség elütésére bébiételt használnak.

Hogyan működik? Hát, ha valaki nem eszik meg mondjuk napi húsz kisüveg bébiételt, akkor működik, mert ez egy rendes, alacsony szénhidrát-tartalmú diéta, amilyet a legutolsó dietetikus is összedob bárkinek. De nyilván a cuki kis üvegek sokat dobnak az eladhatóságon.


Az orosz légierő diétája

Mi ez? A mese szerint ezt a diétát használják az orosz légierőnél, hogy a katonákat csúcsformában tartsák. Egy hétig tart, extrém alacsony kalóriával. 5-800 kcal-t visznek be, reggelire pirítós és kávé, ebédre és vacsorára kis fehérje és zöldség.

Hogyan működik? Az extrém alacsony kalóriabevitel miatt gyorsan fogyaszt, de nem sikerült bizonyítani, hogy az orosz hadseregnél rendszeresítettek volna ilyen diétát. Ilyen alacsony kalóriás diétáknál mindig száz százalék a visszaesés esélye.


Az Izraeli hadsereg diétája

Mi ez? Az első két nap csak alma, a második két nap csak sajt, a harmadik két nap csirkehús, a negyedik két nap saláta fogyasztható, mellé bármennyi kávé.

Hogyan működik? Úgy, ahogy az összes többi ugyanilyen diéta: kevés tápanyag, kalóriadeficit, a sok kávé elveszi az éhséget (már akinél), aztán a nyolcnapos kúra végén úgyis visszazabálja magát mindenki a kezdősúlyra.