Rumtörténelem rumtörténetekkel

koktél, koktélok, italok, rum
Vágólapra másolva!
A rumos kóla szinte kötelező kelléke volt a kamaszkornak, amikor már ciki volt az Éva vermut vagy a cherry brandy. A tengerészek itala, koktélok és sütemények alapja, de van magyar település és skót sziget is Rum nevű.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP

"csak annyi, hogy a Nagyszebi tanította meg, hogyan is kell inni ezt az "italt". Pécs, 1996, Rák Café, NOM koncert A NOM zenészek kemény arcok, de ők maradtak az Unicumnál. Mondom akkor tehát:

  1. Kikér (természetesen feles)
  2. Faarc (vagy póker)
  3. Magunk elé helyez
  4. Faarc
  5. Meggyújt
  6. Faarc
  7. Kicsit vár
  8. Faarc
  9. Kézbe vesz
  10. Faarc
  11. Elfúj
  12. Ledönt (félszéles, laza könyöktartás)
  13. Faarc
  14. Pohár letesz
  15. Faarc
  16. Balra el

Ha ez nem megy, meg se próbáljuk. A többi szart nem isszuk."

A rum elődeit már az ókorban is gyártottak, a cukornád levéből, melaszából erjesztéssel és lepárlással. A cukornádszirupból érlelt szeszes ital valószínűleg az ókori Indiából vagy Kínából indultak meghódítani gyakorlatilag az egész világot. Marco Polo egyik feljegyzésében egy nagyon jó cukorból készült borról ír, a mai Irán területéről. Volt fizetőeszköz is például a rabszolga-kereskedelemben vagy az amerikai függetlenségi háborúban. Neve valószínűleg a latin saccharum (cukor) szóból ered, de egyes feltételezések szerint a rumbillion, (zűrzavar) szóból ered. A rumot sokszor kapcsoljuk össze a tengerészekkel, nem véletlenül.

A britek tehetnek mindenről.

1655-ben elfoglalták Jamaikát és ezután a haditengerészetnél bevezették, hogy az addigi likőr helyett minden 18 év feletti tengerész rumfejadagot kapott. Fájdalomcsillapítónak használták, lime levét beletéve pedig skorbut ellen itatták velük. 1740 körül már vizezték is, jó eséllyel azért, mert túl részegek voltak a hajósok. Ez - a grog - volt az első koktél, Edward Vernon admirális nevéhez fűződik, az Old Grog az ő gúnyneve volt. A rumadagokat végül viszonylag későn, 1970-ben vonták meg végleg a tengerészektől.

Az évekig érlelt rumok elnevezése "ron anejo" ("érlelt rum") vagy "ron viejo" ("idős rum"). Általában 37,5-60% alkoholtartalommal palackozzák. Eredetileg a könnyű rumokat főként koktélokban, míg az arany és sötét fajtákat magukban itták, de mára ez felborult, szinte mindent kevernek mindennel, de a hosszan érlelt, felsőkategóriás rumokat érdemesebb magukban inni. Fajtái a fehér rum (37,5-40 százalékos alkoholtartalmú), arany rum (44-47 százalékos, 3-4 évig érlelt), a fekete vagy sötét rum (10 évig érlelt) és a fűszeres rum, amit az arany és fekete rumból készítenek. Ennyit a komolykodásról.

A rummal és a rumos koktélokkal ismerkedőket többnyire egyáltalán nem érdekli a rum eredete és alkoholfoka, lényeg, hogy hasson vagy hogy finom legyen. A magyar klasszikus kevert - császárkörte és rum keveréke - például sok pénztelen fiatalnak okozott rossz éjszakákat, de többen menőztek bacardi kólával vagy mojitóval is.

"A kilencvenes évek elején ugye a töményezést gazdasági okokból kétdekás kommerszekkel oldottuk meg.

  • egy kétdekás barnacímkés péter pál barack, vagy fekete címkés cserkó a jászain vagy a TC előtt elfogyasztva húzóra 200 HUF
  • total car belépő 100 HUF
  • fönt a sörvodka kb. 150 HUF

összesen hat kilóból vakra inni magad, miközben azt üvöltöd inas nyakkal, hogy fuck you i won't do what you tell me - megfizethetetlen. talán ennyiből is látszik, hogy annak idején nem a minőségi ivást tartottuk szem előtt (amúgy szerintem aki tizenhat éves kora környékén a minőségi ivást tartja szem előtt és nem a hatékonyt, azzal gondok vannak). na most a kevert még ebben a szociokulturális környezetben is vállalhatatlannak számított, pontosan ugyanott helyezkedett el, ahol a bonbonmeggy és az Éva vermut. ha akadt is, elsősorban az íze miatt kortyoltunk bele, mert teljesen fölfoghatatlan volt, hogy a császárkörte és a dió aroma keveréke hogy adja ki a tökéletes blendi forgkrém ízt, de ennyi."

A kemények itala, a gyakran 80 százalékos Stroh rum, amit elegánsan meggyújtva is szervíroznak, szintén sokakat megihletett vagy éppen sérüléseket okozott. A Stroh rum egyik legjobb szokása, hogy a magas alkoholtartalma miatt csodálatosan ég.

"Ezt akarta egy haverom prezentálni néhány, a tenyerébe ejtett cseppel. Sajnos a hajnali óra és a magas fokú toxikáltság miatt a néhány csepp körülbelül fél deci lett, így egy darabig döbbenten nézte a könyékig lángoló kezét, majd úriember módjára besátált a hálószobában békésen szunyókáló barátnőjéhez fáklyaként világító kézzel, hogy "Drágám, csinálj már ezzel valamit!" Hihetetlen, de csak a szőr égett le róla, pedig benne volt a flambírban egy hajnali ügyeletlátogatás esélye."

"Siófoki koktélozás az állomás melletti egyik poharazóban. valami kókuszos döbbenetet ittunk, mi lángoló gecinek hívtuk, az egész egy felespohárban állt, az alsó rétegekre rátelepedett egy pár milliméteres stroh rum réteg, amit szervírozáskor meggyújtottak. A történet annyi, hogy ne mondj tósztot ilyennel a kezedben, mert nem finom az égetett szívószál."

"Valamelyest értékelhetőnek azt az esetet tartom, amikor is egy görbe este folyamán több feles Stroh rumot sikerült benyakalnom. Korábban is ittam már, de egynél többet/alkalom még nem. Kezdésnek, vagy épp agylövésnek a végére, amelyet a 80 fokos alkoholtartalom garantál. Említett esemény azonban a Stroh rumozásról szólt. Egy feles rum aztán pihi gyanánt, már nem is emlékszem, talán fröccs. A harmadik feles után kezdtem érezni, hogy a torkom úgy kapar, mint kezdődő betegség esetén az már megszokott. El is könyveltem magamban az italozás közepette, hogy holnaptól semmi jóra nem számíthatok, alsó hangon három napig és itt most nem a macskajajra gondolok. Nem szaporítom tovább a szót, a torokégést, kaparást, szúrást az extrém alkoholtartalmú rum váltotta ki. Magában fogyasztva gyakorlatilag leégeti a nyelőcsövet, amelyet a jó minősége miatt, ivás közben nem érez az ember. Olyasmi, mint a jó erős házi pálinka, csak meg kell szorozni a hatást kettővel."

Az egyéb koktélokról nehezen nyílnak meg az emlékek, alig volt valaki, aki vállaltan rumos kólát vagy cuba librét ivott volna életében, hiszen ezeknek az elsődleges kellékei a selyemkendő, bikini és a fehér homok, mi pedig nem abban a kultúrkörben pörgünk. De azért mégis.

"Külföldön házasodtam, aminek következtében senki nem volt ott a családomból, vagy a barátaim közül. Ennek csillapítására az a remek ötletem támadt, minden távollévő szerettemre iszok egy cubalibrét, elvégre Közép-Amerikában vagyunk. A cubalibréket tizenegyig számolta a férjem, amitől féktelen, nyerítve röhögős, kissé mániás állapotba kerültem, lényegében letepertem őt, majd elájultam, és átaludtam a másnapot is, tehát egyáltalán nem voltam másnapos tőle."

"A cuba librével három csodálatos hónapot töltöttünk el az Egyesült Államokban, ahol annak idején, 10 éve 17 dollárba került egy fél gallon Bacardi. Olcsóbb volt a cuba libre, mint a sör (az USA-ban van a sarkokon jégautomata, az egész ország koktélozásra lett kitalálva), úgyhogy általában ezt iszogattuk a szomszéd lengyelekkel. Mondjuk ők vodkáztak és azt kísérték rumoskólával, így nap mint nap gyönyörködhettünk a legendás lengyel részegség tobzódásaiban. Két srác például rettenetes verekedésbe kezdett egyik este, másnap meg persze röhögve mesélték, hogy arra sem emlékszenek, hogy verekedtek volna, hát még arra, hogy miért."

"négy zombie, asztalon táncikálás a la noche nevű becsületsüllyesztőben, kilenc (igen, 9) long island után leszbicsók a taxiban. és ami mindent visz: közigazgatási jog kollokvium 2 kommersz kevert (úgyis mint célzóvíz) után a "törvény hatálya" című bonyolult kérdésre sem került válasz. természetesen ez mind másokkal történt ;)"

"18 évesen indultunk neki úgy igazán az éjszakának a barátnőmmel, addig nem mertünk rendesen inni, mert a fiúkat valahogy haza kellett vinni mindig. A rumos kóla jó ötletnek tűnt, mert elég édes volt ahhoz, hogy kellő mennyiséget igyunk belőle. A hatodik után a kocsma galériáján egymás kezét fogva a falhoz lapulva próbáltunk eljutni a klozetig, visítva persze a röhögéstől. Az egyszemélyes vécében egymást támogatva igyekeztünk felállni a földről, ahova valahogy lekerültünk, mert annyira vinnyogtunk egy teljesen inadekvált poénon. Konkrétan a fejünkre akarták rányitni az ajtót a fiúk, akik az aggodalomtól kijózanodtak."

Rumos koktélok, recepttel

"A rumos koktélok közül semmit nem ittam, csak tisztán, vagy ha igen, már annyira részeg voltam, hogy teljesen mindegy volt. Mivel koktélokról van szó, gyanítom, hogy az utóbbi, mert elég sokat kell innom ahhoz, hogy kiejtsem a számon, hogy adjál egy mojitót/caipirinhát/daiquirit legyél szíves."

És még két vidámság a rumról. A skót Rum sziget, amit néha Rhumnak is írnak, hogy elkerüljék a szesszel való hasonlóságot, egyike a Small-szigetek 4 legnagyobb szigete közül. A szigetek megközelítése nem könnyű, mert a komp inkább csak a szigetlakók igényei szerint közlekedik. A szigeten egy nagy kutatóközpont és laboratórium működik, ahol a sziget mintegy 30 fős lakosságának a többsége dolgozik. Feladatuk főképp a sziget szarvasállományának a tanulmányozása.

Magyarországon, Vas megyében is van egy Rum nevű község. A Rába bal partján fekszik, Szombathelytől 20 km-re délkeletre. Megközelíthető a 8-as főútról Kámnál (5 km) letérve a 87-es útra. 1894 és 1974 között a település végállomása volt a Szombathely-Rum-vasútvonalnak, melynek nyomvonalán kerékpárút épült.