Blini

2012.09.06. 8:10

Forrás: Táfelspicc

  • szűk fél liter tej
  • egy deka szárított élesztő
  • egy kiskanál cukor
  • tizenkét deka hajdinaliszt
  • négy felvert tojás
  • két-három evőkanál tejföl
  • egy-másfél deci tejszín
  • fél kiskanál só
  • tizenhét deka búzaliszt
  • a tetejére további tejföl vagy inkább creme fraîche
  • kapor
  • füstölt tokhal vagy lazac, esetleg kaviár vagy ami tetszik

Szláv étel. Az ősidőkben a korong alakú blinit napszimbólumnak tekintették, ezért leginkább tavasszal, közelebbről a maszlenyica hetében (a nagyböjt előtti utolsó héten) készítik, és jelentős mennyiségben fogyasztják. Tálba öntjük a meleg (körülbelül 50 fokos) tejet, beleszórjuk az élesztőt, öt percig állni hagyjuk. Belekeverjük a cukrot és a hajdinalisztet, lefedjük, és meleg helyen hagyjuk egy óráig. Hozzáadjuk a felvert tojásokat, a tejfölt, a tejszínt, a sót és a búzalisztet. Összedolgozzuk, megint lefedjük, és hagyjuk kelni két órán át, majd serpenyőben, kevés zsiradékon (lehetőség szerint ghín) négy-öt centi átmérőjű, vastag palacsintákat sütünk belőle. Ügyeljünk, hogy ne égjen meg, de ne is maradjon nyers belül. Eredetileg sütőben készült, tehát süthetjük tepsiben is. A tetejére teszünk egy szelet füstölt tokot vagy lazacot, egy kiskanál creme fraîche-t vagy tejfölt, egy ágacska kaprot. Egyébiránt azt rakunk rá, amit akarunk. Eszik lekvárral is.

A creme fraîche házilag könnyen előállítható. Megfelelő méretű fedeles befőttesüvegbe öntünk egy pohár tejszínt, beleteszünk egy kanál írót, vagy ha ez nincs, egy deci tejfölt, tizenöt másodpercig rázzuk, félretesszük huszonnégy órára, vagy amíg be nem sűrűsödik. Ne rakjuk hűtőbe, csak ha már kész, viszont néha keverjük meg. Ha már sűrű, keverjük össze megint. Gyümölcsökön és pudingokon is finom. Hűtőben két hétig eláll.