Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: 1,5-2 óra

Alapanyagok:

  • 85 gramm szalonna
  • 2 evőkanál vaj
  • 1-1,5 kg csirke, feldarabolva
  • bors
  • fél dl konyak
  • 1 üveg testes vörösbor
  • fél liter húsleves
  • fél evőkanál paradicsompüré
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél evőkanál zsálya
  • 1 babérlevél
  • 12-24 db pici fejű hagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • egy evőkanál olaj
  • 1,5 dl húsleves/fehér bor/víz
  • petrezselyem, babérlevél, zsálya, só, bors
  • 200 gramm gomba
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 3 ek liszt
  • 2 ek vaj  

A felkockázott szalonnát kevés vízben 10 percig főzöm. Egy serpenyőben felolvasztok 2 evőkanál vajat, hozzáadom a lecsepegtetett szalonnát. Mikor megbarnult, kiszedem egy nagy főzőedénybe, és a visszamaradt zsírban nagy lángon körbepirítom a csirkét. Sózom, borsozom, hozzáadom a szalonnát, majd közepes hőfokon, lefedve 10 percig párolom. Közben egyszer megfordítom. Ráöntöm a konyakot, meggyújtom egy gyufával, és az edényt addig rázogatom, míg a lángok el nem alszanak.  Hozzáöntöm a bort, valamint annyi húslevest, hogy a csirkét befedje. Belekeverem a paradicsompürét, a fűszereket és a fokhagymát. Felforralom, majd lefedve kb. fél órán át főzöm, míg a hús meg nem puhul. Eközben elkészítem a hagymát és a gombát. A hagymákat egészben, megpucolva egy serpenyőben felforrósított olaj és vaj keverékére dobom, és rázogatva, nagy lángon körbepirítom. Aláöntök egy kevés folyadékot, majd halkan gyöngyözve, lefedve 40 perc alatt puhára párolom. Félreteszem. A gombát egészben, megpucolva a felforrósított serpenyőben felolvasztott olaj és vaj keverékén kb. 4 perc alatt megpirítom. Félreteszem. A csirkét kiveszem a levéből, és félreteszem. A levét erős lángon addig forralom, míg kb. fél liter nem marad csak belőle. Leveszem a lángról, félreteszem. A maradék vajat krémmé keverem a liszttel, habverővel hozzákeverem a főzőléhez, alaposan eldolgozom, majd az egészet újra felforralom, míg be nem sűrűsödik. Visszateszem a csirkét, elrendezem rajta a hagymát és a gombát, tálalom.