Kapni-e itthon finom mozzarellát?

mozzarella teszt
Vágólapra másolva!
A hazai kínálat kétségbeejtő, pedig ez a sajt az egyik legelterjedtebb a trappista és az ementáli után. Sajnos az itthon kapható mozzarellák nagy részéről inkább a radírgumi jut az ember eszébe, mint a sajt.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

A szórás hihetetlenül nagy, 6360 forinttól 1376 forintig lehet mozzarellát kapni itthon, és a minőségi különbségek is pontosan ekkorák. Ami kellemes meglepetésként ért minket, az az, hogy egyetlen termék sem volt taszító, kellemetlen mellékízű, vagy bármilyen formában undorító, ami egyéb élelmiszertesztjeinken azért előfordul. A látványos különbséget inkább a bárminemű jelleg teljes hiányától a csodálatosan izgalmas és ízletes karakterig húzódó mezőny jelentette. Pontosabban a mezőny elég egyenetlen eloszlású, vannak az íztelen és a karakteres mozzarellák. Kicsit valamilyent nem kóstoltunk.

Vaktesztet végeztünk, bár előre sejtettük, sőt tudtuk, a bivalyokat így is kiszúrjuk, mert azok jelentik a csúcsot ebben a műfajban, nem véletlenül. Szerencsére ez a tény beigazolódott, ahogyan az is, hogy ennél a terméknél az ár bizony mérvadó és megbízható értékmérő. Sajnos nem fedeztünk fel egyetlen olcsó mozzarellamárkát sem, amellyel holnaptól mindenki megválthatja a Margherita pizzáját.

Forrás: Táfelspicc

A mozzarella hazánkban téves elnevezéséről és a bivalyról itt olvashat.

1. Zottarella light mozzarella - 125 g 249 Ft (1992 Ft/kg)

Gyúrásnak semmi nyoma, homogén szerkezetű labdacs. Nagyon halvány mozzarellaíz, sőt Anikó sajt íz, sótlan kiszerelésben, eláztatva. Lényegében íztelen. Mellékíze sincs, színe teljesen fehér, állaga nagyon száraz, fojtós, teljesen idegen a jó mozzarellák krémes, zsíros természetétől.

2. Brazzale mozzarella - 125 g 399 Ft (3192 Ft/kg)

Feltűnően fehér szín, van egy enyhe szálas szerkezete, és határozott tehénistálló-karaktere, ami elvárás egy jó mozzarellától. Ez ráadásul enyhén édeskés is, amit szeretünk és értékelünk. Zsíros és kellemesen nedvdús állag, ár-érték arányban ez a legvállalhatóbb termék, de kevés helyen kapható.

4. Zottarella mozzarella - 125 g, 249 Ft (1992 Ft/kg)

Meglepően erőteljes, barackos-sárgás szín, amit nem tudunk mire vélni. Állaga szálas, de inkább szivacsos, íze túlságosan édes, és azon kívül semmi más karaktere nincs, még enyhén savanykás tejtermék jellege sem, csak cukros, rágós, gumis szivacsra hasonlít.

3. Bufalus mozzarella di bufala - 150 g 899 Ft (5993 Ft/kg)

Feltűnően hideg, zöldesfehér szín, a szerkezete elképesztően laza, belül krémes, ránézésre lehet tudni, hogy nem radírgumi következik. Íze viszont a kelleténél savanyúbb. A karakteres tehéníz ebben is megvan, de a savanyúság már lejárt tejterméket idéz, pedig arra különösen figyeltünk, hogy egyetlen tesztsajt szavatossága se legyen lejárt.

5. S-budget mozzarella - 125 g 179 Ft (1376 Ft/kg)

Túlságosan homogén, gumis állag, minimálisan szálas szerkezet, teljesen szagtalan, hófehér. Felvizezett, szilárd halmazállapotú tejszínre emlékeztet, kifejezetten édes és jellegtelen. Itt merül fel először, hogy teljesen felesleges ennyiféle mozzarellát gyártani, ha ennyire hasonló, édeskés rágógumi a többség.

6. Szarvasi falujava mozzarella - 125 g 225 Ft (1800 Ft/kg)

Radírguminak néz ki, és az állaga szájba véve keményre főtt tojásra jobban hasonlít, mint gyúrt sajtra. Színe fehér, szaga egyáltalán nincs. Feltűnően hasonlít az elsőre, eszünkbe jut a pizzasajt kifejezés, ami nem sok jót ígér.

Forrás: Táfelspicc

7. Guffanti mozzarella di bufala - 250 g 1590 Ft (6360 Ft/kg)

Lyukacsos, krémes belül, ruganyos kívül. Húbaszki, szalad ki valamelyikünk szájából. Enyhén keserű, fűízű beütés, halvány élesztős íz, és nagyon kellemesen érződik a kicsit csípős istállókarakter is. Egyértelműen teljesen más pályán mozgunk, ez egy eredetvédett - és Olaszországban eredetvédett - termék, és ott erre rendkívül kényesek. Kifejezetten gazdag, ízletes sajt, egyértelműen ez a bivaly és ez a legjobb mozzarella a tesztben, de csak kevés delikátüzletben hozzáférhető, és kifejezetten drága. Mint minden jó minőségű sajt.

Receptek mozzarellával: