Hol keressük a legpraktikusabb vega recepteket?

szirakuzai lasagne
Vágólapra másolva!
Magyarországon még 2012-ben is van olyan étterem, amely rántott sajtot és gombát kínál vega fogásnak, így aki erre az életmódra adja a fejét, és jókat akar enni, kénytelen megtanulni főzni. De merre keressen Kovács Edina kétgyermekes könyvelő Békéscsabán? Neki segítünk.
Vágólapra másolva!

Nyilvánvaló Kapitány: az olasz

Nem az indiai konyhával kezdünk, mert az olasz fűszerei sokkal könnyebben elérhetőek országszerte, és receptjei sokkal nagyobb valószínűséggel nyomhatók le az egész család torkán. Az EU-ban a legtöbb vegetáriánust (a lakosság 10%-a, ami 6 millió ember) felvonultató ország, de a köztudatban sem a húsos receptjeit ismerjük az olasz konyhának. Nem is baj, mert a bistecca fiorentinát leszámítva, ami nem több egy kiváló minőségű, de pofonegyszerű steaknél, az olasz húsételeket kenterbe verik sajtos és zöldséges fogásaik. Arról nem is beszélve, hogy egy pizza vagy jó tészta tényleg minden körülmények között feladható az asztalra, megeszik húsevő férfiak és nyavalygó gyerekek is, ami tiszta haszon egy családos vegának.

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Pizzák:

Peperonata

Panzanella

Ribollita

Ciabatta

Grissini

Articsóka római zsidó módra

Amire nem gondolunk eleget: a magyar

Pedig a főzelékek igazán sajátosan magyar bolondság, és ebbe kössön bele akármelyik hőzöngő nagypapa, csak mert éppen vega az unoka. Legfeljebb ő fasírtot kap, a többiek bundás kenyeret. Nem gondoljuk, hogy az alábbi, mindenki által ismert receptekkel és ételekkel váltjuk meg a magyar vegákat, de néha az orrunk előtt lévő dolgokról feledkezünk meg először.

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Kenyérlángos

Körözött

Kenyér

Burgonyaleves

Darás tészta

Sóskamártás

Sóskaleves

Tökfőzelék

Salátafőzelék

Mákvirág

Kapormártás

Kapros-túrós

Medvehagymaleves

Spárgaleves

Kapros spárga

Tojásos nokedli

Kucsmagomba babbal

Medvehagymapesto

Medvehagymás galuska

Kaszinótojás

Kakukkfűvel füstölt svédgomba

A Legnyilvánvalóbb Kapitány: az indiai - és a kevésbé közismert forrás: Tajvan

A több mint egymilliárd lakos harmada vegetáriánus egy 3 millió négyzetkilométeres szubkontinensen, az talán elég ismeretanyag lehet egy életre. Egyetlen hátránya a túlzott fűszerhasználat, aki nem szereti, bukta ezt a konyhát. Ugyanez a probléma Tajvannal is, sajátos ízvilága és fűszerigénye megnehezíti az alapanyag-beszerzést, majd az ételek közös elfogyasztását is, ráadásul viszonylag drágák is, ezért csak engedményekkel könnyítik meg egy magyar vega életét.

A titkos tökéletesek: Balkán és Közel-Kelet

A politikai térképről most átlépünk a domborzatok sokkal logikusabb világába, mert ahogy elindulunk délkelet felé, nemcsak a birkaszag erősödik, hanem a padlizsán, paradicsom, menta és ezek csodálatos keverékei. Személyes kedvencünk ez a kategória, országok behatárolása nélkül.

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Ajvár

Adzsika

Zakuszka

Egyiptomi lepénykenyér

Macesz

Sopszka saláta

Házi pita

Shakshouka

Paradicsomos padlizsán

Spenótos-kecskesajtos tepsibörek

Jemeni réteges vajas-mézes kenyér

Padlizsán Menuchin módra (az ajókát helyettesítsék sóval)

Tzatziki

Joghurtos padlizsán