Lahmacun

2012.09.18. 8:55

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó 2 óra

Alapanyagok:

a tésztához:

  • 3/4 teáskanál száraz élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • másfél csésze langyos víz
  • 15 dkg liszt
  • fél teáskanál só
  • olívaolaj

a töltelékhez:

  • 1 evőkanál vaj
  • 1 fej apróra vágott hagyma
  • 3 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 20 dkg darált bárány
  • 1 db hámozott, kibelezett paradicsom, apróra vágva
  • 1 db apróra vágott jalapeno paprika
  • fél teáskanál csípős fűszerpaprika
  • 1 csokor apróra vágott friss menta
  • 1 csokor apróra vágott friss petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 citrom leve

Összekeverem az élesztőt és a cukrot egy kevés langyos vízzel, és félreteszem, amíg felfut.

A lisztet és a sót egy nagyobb tálba szitálom, a közepébe mélyesztek egy gödröt, és abba öntöm a felfutott élesztőt és a maradék langyos vizet. Összedolgozom a tésztát, ha kell, teszek hozzá még vizet. Egy kiolajozott tálba teszem, letakarom konyharuhával, és egy órán keresztül kelesztem - amíg úgy kétszeresére nő a tészta.

A megkelt tésztát három egyenlő méretű cipóvá választom szét, enyhén lisztezett felületen, konyharuhával letakarva további 30 percig hagyom pihenni.

A töltelékhez megolvasztom a vajat egy serpenyőben, 5-7 perc alatt megpárolom a hagymát. Hozzáadom a fokhagymát, és további egy percig pirítom. Beleöntöm a hagymás keveréket egy tálba, és hozzáadom a többi hozzávalót.

A tésztalabdák közül az egyiket lisztezett felületen fél centi vastag körré nyújtom, olajozott sütőlapra vagy tepsibe teszem, a tetejét olívaolajjal megkenem, majd a töltelék egyharmadával beborítom úgy, hogy a szélén kihagyok fél centit.

240 fokos előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütöm, majd ugyanígy járok el a maradék két tésztalabdával és a töltelékkel.

Tálaláskor citromlevet facsarok a kész lahmacunra.