A világ legsúlyosabb szendvicsei

lekvarossonkas
Vágólapra másolva!
A magyar sajátja, hogy amint útnak indul, akárcsak a szomszéd városba, azonnal enni kezd. Kocsiban, buszon és vonaton előkerülnek a rántott húsos zsemlék, a kolbász és a kiskés, jobban múlik az idő, ha eszünk. A bécsis zsemlét külföldön méregethetik gyanakodva, de mik azok a szendvicsek, amiket máshol esznek, és tökéletesen távol állnak a magyar ízléstől?
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elvis Presley banános szendvicse baconnel annyira népszerű, hogy külön Wikipédia-oldala is van. Ebből a szendvicsből Elvis Presley kihozta a maximumot azzal, hogy esetenként egy vekni olasz kenyeret megtöltött fél kiló szalonnával, rengeteg mogyoróvajjal és szőlőzselével.

Az itthon kevéssé ismert mogyoróvaj Amerikában és Angliában gyakran használt szendvicsalap. A legegyszerűbb változat almaszeletekkel, de az igazi sokkot először a mályvacukorhabbal felütött változat, a fluffernutter, szerkesztőségi nevén Luftwaffe hozhatja a magyar gyomornak.

A fluffernutter - aminek szintén van Wiki-oldala - annyiban megengedő, hogy lehet variálni a receptet. A fehér kenyér helyett lehet rozst is használni, a mogyoróvajat helyettesíthetjük mogyorókrémmel. Tehetünk rá édes összetevőket (például banán) vagy sósat (bacon), ha nem elég a tömény mogyoró és a még töményebb mályvacukorhab (magyarul pillecukor) perverz és őszintén szólva bunkó elegye.

A mogyoróvajas-lekváros szendvics ezek után könnyű nyári sétának tűnik, de amikor egyikünk tizenévesen első magányos külföldi útján ilyet kapott reggelire Manchesterben, meglepődött, és igyekezett nem feltűnően fanyalogni. A következő manchesteri reggelen kimaradt a mogyoróvaj, ám a kedves angolok nem elégedtek meg a sima sonkás szendviccsel, lekvárt is tettek bele, ami annyira nem borzasztó, mint elsőre hihetnénk.

Forrás: Táfelspicc

Szintén angol és/vagy amerikai jellemző - a klasszikus angol reggeliben a tojás és a sonka mellett ott a bab és a pirítós - a paradicsomos babos szendvics. A paradicsomosan megfőzött bab itt melegen kerül a kenyérre. Nem is értjük, bár amióta egy barátunk rántásos kiflivel riogat minket, sokkal nyitottabbak vagyunk. Van sajtos és vajas változata is. A babosnak, nem a rántásosnak.

Az angolszászok odáig is elmerészkednek, hogy édes kenyérből - egyfajta kalácsból - dolgoznak. Az édes sonkás szendvicsben magyar ízlés felől nézve minden stimmelne, csak a majonéz, a sonka és a sajt nem.

A magyar szokás sokszor még azt is nehezen veszi be, ha gyümölcs kerül a sült hús mellé, a narancsos-pulykás croissant neki teljes képzavar, mert van benne krémsajt és pulykasonka, de édes croissant jár hozzá, sőt, narancslekvár, ami az édesség mellett kesernyés is. A pulykás-almás szendvics csípőssel is operál, kicsit finomítva a katyvaszt. Ha nem lennének benne almaszeletek, meg sem lepődnénk. Talán így sem annyira.

Forrás: Táfelspicc

A gyümölcsök közül a körte is felhasználható - az amerikaiak szerint - a kenyérre. A tárkonyos-körtés szendvics viszont elég menő, nincs mit szépíteni, a körte és a tárkony ugyanis remekül passzolnak egymáshoz.

Amerikában és Angliában is igyekeznek feldobni a napi szendvicseket, akár azzal, hogy kifordítják őket. A technikával könnyű azonosulni, mert ha a töltelék kerül kívülre, nem nyomja el az alapvetően összetartó funkciót elvégző kenyér a lényeget.

Az első hallásra teljes káosznak tűnő mentás-uborkás szendviccsel talán gyerekeknél lehet nyert ügyünk, ha elég édesre gyártjuk a mentazselét, a paradicsom és az uborka pedig viszonylag semleges ízű zöldségek (a paradicsom zöldség mivoltáról még mindig folynak a viták).

A gyümölcsös pitával is próbálkozhatunk a gyerekeknél, a fűszerezés kicsit karácsonyias, házi pitával pedig teljesen lenyűgözhetjük a vendégeket is.

Forrás: Táfelspicc

Ha már gyerekek, a legnagyobb visongást a világ legédesebb szendvicsével érhetjük el, a felnőttként első hallásra - és másodikra is - inkább émelyítő mályvacukros-csokis-banános cuccal.

Receptek: