Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó 12-20 óra

Alapanyagok:

  • 10 kg magva váló, apró szemű, édes húsú szilva
  • fél deci ecet

 

A szilvát kiválogatom, kidobom belőle a romlásnak indult szemeket is, majd az épeket kimagozom.

Egy vastag aljú fazékba öntöm az ecetet, majd a szilvát, és a legalacsonyabb lángra teszem a gázrózsát (100 fok alatt lehetőség szerint). Lefedem arra az időre, amíg a szilva összeesik. Ilyenkor lesz belőle a cibere. Amikor összeesett a szilva, és vöröses bő lében úszik, leveszem a fedőt, és olyan alacsony lángra állítom alatta a gázt (vagy villanyt), hogy éppen csak bugyogjon egy kicsit. Addig főzöm, amíg megáll benne a kanál. A szilvalekvár melegen folyósabb, mint kihűlve, ezért ne teljesen álljon meg benne a kanál, csak szinte.

Sterilizált üvegekbe töltöm, és dunsztban hagyom kihűlni.