Flódni

2012.09.27. 11:00

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 1 óra, bruttó 10 óra

Alapanyagok:

A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 5 egész tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 kg vaj
  • 2 dl fehérbor (esetünkben száraz furmint)
  • 1 teáskanál só

A töltelékekhez:

  • 1 üveg fehérbor (esetünkben száraz furmint)
  • 4 db alma kicsumázva, vékonyra szeletelve
  • 1/2 kg darált dió
  • 1/2 kg darált mák
  • 5 dl folyós szilvalekvár
  • 3 dl baracklekvár
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • 10 dkg mazsola
  • 1 narancs reszelt héja
  • 30 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg étcsokoládé durvára vágva

A tészta alapanyagait összegyúrom, elcsomagolom egy folpackba, és egy éjszakát pihentetem. Másnap ötfelé osztom, minden darabot 2 milliméteresre nyújtok. Az elsőt a sütőpapírral kibélelt formába simítom. A diós töltelékhez a diót elkeverem a cukor felével, annyi bort öntök hozzá, hogy krémes legyen, 5 percig összeforralom, belekeverem a csokoládét. Ezt simítom az első réteg tésztára. Befedem a következő tésztaréteggel. A mákos töltelékhez a mákot elkeverem a cukor másik felével, beleszórom a mazsolát, a reszelt narancshéjat, annyi bort öntök hozzá, hogy krémes legyen, 5 percig összeforralom, majd elkeverem a baracklekvárral. Ezt simítom a második réteg tésztára. A harmadik rétegre a szegfűszeggel és fahéjjal ízesített borban 5 percig forralt és leszűrt alma jön. A következő réteg tészta, erre kenem a szilvalekvárt, majd befedem az utolsó lappal, megkenem a tojássárgájával, villával megszurkálom. 150 fokos sütőben 2,5 órát sütöm. Munkás, munkás, de megéri.