A répatortán innen és túl

repa
Vágólapra másolva!
A zöldséges sütemények nem olyan bizarr dolgok, mint amilyennek elsőre hangzanak. Aki egyszer kipróbálja, nem érti majd, eddig miért nem tett céklát a csokoládétortába.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Répa a tortában, paszternák a gyümölcskenyérben vagy sütőtök a pitében. Nincs ebben semmi különös, csak egy kicsit szokatlan, hogy az eper, málna vagy barack helyét zöldségek veszik át. A reszelt vagy pürésített zöldségektől ezek a sütemények sokkal puhábbak, szaftosabbak lesznek, tolakodó zöldségíz nélkül. Ha kipróbálják, érdemes előzetes tájékoztatás nélkül tálalni őket - akik kóstolják, soha nem jönnek rá, mitől volt olyan finom és könnyed az a csokoládétorta.
A jó íz és állag mellett szól az is, hogy igen olcsó alapanyagokkal van dolgunk, ősszel pedig rengeteg áll rendelkezésünkre. Íme néhány recept:

Sütőtök: A sütőtök a menzai uzsonnákról lehet ismerős, de annál sokkal több rejlik benne. Készíthetünk belőle krémlevest, dzsemet, raviolit vagy egy esős napra való fűszeres pitét.

Sárgarépa: Minden húsleves kötelező kelléke. Tortaként is ismerjük, de mivel nehéz igazán finomat találni, elkészítettük a tökéletes változatát.

Paszternák: Vagy pasztinák, gyökérzöldség, külsőre és ízre leginkább a fehérrépára hasonlít, íze azonban sokkal édesebb. A répához hasonlóan reszelve érdemes süteményekbe tenni a szaftos állag eléréséhez, aszalt gyümölcsökkel és paszternákkal így készül a gyümölcskenyér.

Cékla: Ha van ilyen, akkor ez lehet a legbizarrabb mind közül. Pürésítve adhatjuk a csokoládétortához, amitől sokkal mélyebb ízt kapunk a puha, szaftosan omlós állag mellé. Az étcsokoládénak és a céklának egyaránt nagyon magas az antioxidánstartalma, amely például megakadályozza a koleszterin lerakódását az erekben.