Féltitkos kínai büfékben jártunk

pholevesek
Vágólapra másolva!
A pho eredetileg vietnami leves, vagy inkább egytálétel: erős, ízes, tűzforró alaplé, benne sok tészta, fűszerek, és általában marhahús (pho bo) vagy csirkehús (pho ga). Akik ismerik, általában teljesen odavannak érte, nem véletlenül: ha jól készítik, ez a leves ráverhet egy európai értelemben vett húslevesre
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

A pho levesért és az alábbi büfékért nem csak a mi szerkesztőségünkben rajonganak. A címek, az újonnan felfedezett helyek címei, pontosabban zavaros útleírásai közösségi médiákon, SMS-ekben keringenek, mennek az éhes telefonálások - Te, most akkor a zoknisnál forduljak balra? - az új felfedezők hurcolásszák a többi függőt az új helyekre, amik körül már egy magyar rajongói kör is kialakult. Egy rendszeres fogyasztót, Winkler Róbertet kérdeztük erről a levesről és a piacokon található titkos helyekről.

- Állítólag nagy rajongója vagy a phónak. Mit szeretsz benne annyira?

- Olvastam Uj Péter ódáját, amit a pho leveshez írt, és amikor hallottam a Sárkány centeres vietnamiról, rögtön a helyszínre siettem. Be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, bár a Hoa Sen nevű étterem kicsit lazított a tálaláson: most már nem külön tálkákban jön a leves mellé a citromgerezd, az ecetes fokhagyma és a chili, hanem mind ott van az asztalon egy-egy nagyobb bödönben. Az a jó a phóban, hogy tök egyszerű, de valószínűleg ugyanattól jó, mint az olasz konyha: semmi fancy buzulás, csak jó alapanyagok egyszerűen összerakva. Valahogy érzi az ember, hogy most valami finomat, minőségit, de egyszerűt és egészségeset evett, ami a légutakat is órákra kipucolja. Enni is jó, meg az utóhatása is; az ember órákig jól érzi magát tőle.

- Honnan ismerjük föl a jó phót?

- Ördög tudja, nem vagyok egy nagy szakértő, de nagy valószínűséggel a Hoa Senben elég jó. Próbáltam a Négy Tigris piacon is az egyik vietnami bódéban. Az se volt rossz, de a Hoa Sen jobb. Én inkább úgy általában a távol-keleti leveseket szeretem, azokból viszonylag fel is térképeztem a kínálatot. Nem rossz a Négy Tigrissel szemben az Illatos Csirke büfé, bár kezdő kínaisoknak nem ajánlanám, mert szerintem csak azért van még nyitva, mert az ÁNTSZ vegyvédelmi ruha híján nem mer bemenni. Sokan esküsznek a Nádor utcai Momotaróra, de ők szerintem levesben nem annyira jók. A rendes, befutott kínai éttermekben, mint a Milky Way, a Hong Kong vagy a Taiwan nem szoktam ramenezni, úgyhogy azoknál csak a kisebb kiszerelésű leveseket ismerem. Van még egy titkos favoritom, a Corvin téri kínai. Ott van a Fő utcában, a Clark Ádám tér felé, a Duna felőli oldalon. Sima kínai büfének néz ki, bár a jobbak közül való, és a ramen nincs az étlapon, de ha külön kéred, nagyon megörül a kínai néni. A sertéseset kell kérni, az valami elképesztően megy a néni férjének.

- Otthon szoktál készíteni?

- Nem, bár nyilván nem lehetetlen feladat, de inkább veszek igazi, rettenetes zacskós leveseket a kínai boltban. Tegnap is ettem egy olyat, hogy a fal adta a másikat. Semmi latin betűs nem volt rajta, úgyhogy kiszótáraztam a kínai feliratot, ami a következőt ígérte: NAGY EVÉS ZACSKÓ. Szóval phót állítólag tök könnyű otthon csinálni, csak ugye hat óra volna a consommé, a csontalaplé előállítása, azt a pár zöldfűszert pedig mire az ember Magyarországon összeszedi, úgyis lemegy a nap. És elmenni egyet levesezni szerintem egy olyan városi kaland, amit nem érdemes kihagyni egy végtelenbe nyúló otthoni szerencsétlenkedés kedvéért.

Illatos Csirke büfé

Cím: X. ker. Kőbányai út 21.

A hely: A kőbányai úton, a piac elejénél (kb. 100 méter a Fiumei út-Kőbányai saroktól, és nem összetévesztendő a mellette lévő kínai étteremmel), kis, jellegtelen portállal ellátott büfé. Alig pár négyzetméteres helyiség, pici asztal, egy pult a falon, ahol állva lehet enni, egy pult a különböző fantasztikus ételeknek, mint a sült malacfül, a kacsanyelv vagy a kacsaszárny, sertésbél vagy csülök.

A pho: Kérhetjük csípősen vagy nem csípősen, a csípős rendesen megtisztítja az orrot, de azért ne várjunk tőle olyan hatást, mint egy vaskosabb habanerótól vagy jolokiától. A leves a rengeteg szójaszósz miatt sötét színű, a benne levő tészta kicsit puha, a hús régóta főhetett benne. Az összbenyomás nem kellemetlen, de nem igazán érvényesül a phókra jellemző kifinomultság, ez egy nagyon vaskos, kiadós és egyáltalán nem rossz marhahúsleves, ami ezen az áron teljesen tisztességes ajánlat.

Ár: 700 Ft

Forrás: Táfelspicc

Dongmuoi büfé

A hely: A kőbányai úti piacon, ha megtaláltuk az Illatos Csirke büfét, kicsit menjünk tovább (kifelé). Az átellenben található első kapun menjünk be a piacra, és addig menjünk tök egyenesen, amíg bele nem ütközünk ebbe a kis, élelmiszerbolttal összekapcsolt büfébe. A személyzet bájos, segítőkész és nagyon előzékeny. Amíg várunk a levesre, érdemes a boltba is benézni: fűszerek nagyon kedvező áron, mélyhűtött halak, rákok, és egy zacskóban valami, ami nagyon gusztusos fagyasztott rovarnak nézett ki, egyszer tuti kipróbáljuk.

A pho: A lé ízes, de mégis lágy, korántsem olyan brutális, mint az előző. A benne levő marhahús előírásszerűen vékony szeletekre vágva érkezik, belül rózsaszín, ami mutatja, hogy a forró lébe nyersen tették bele, ahogy azt kell. A fűszerezés harmonikus: friss koriander, ánizs, hozzá kis citrom (lime-mal jobb lenne): az arányok rendben vannak, nemcsak az ízekben, de az alkotóelemek terén is: az egész tál egyszerre ürül ki, nem marad fölösleges lé vagy rizstészta a tányér alján.

Ár: 800 Ft

Forrás: Táfelspicc

Quan Hoa Sen vietnami étterem

Cím: 1183 Budapest, Gyömrői út 79-83. (Sárkány center)

A hely: Kissé sötét vietnami étterem a Sárkány center 29. épületében. A berendezés olyan, mint a legtöbb ázsiai profilú helyen, az asztalokon művirág. A kiszolgálás segítőkész, az étlapon sok kipróbálásra érdemes tétel.

A pho: A lé kissé vékony, túlságosan ánizsos és szegfűszeges. Emellett nincs eltalálva a lé-betét arány sem: a tészta és a hús már rég elfogyott, de a levestől még háromnegyedig van a tál. Azt mindenesetre jegyezzük meg, hogy fővárosi viszonylatban ez még mindig egy nagyon jó leves, de ilyen messzire csak ezért kimenni túlzás (menjünk ki a kecskefondüért, amit ugyan nem kóstoltunk, de a képek alapján nagyon izgalmas - eleve: kecskefondü!), bár a nagy phorajongó Winkler Róbert szerint ez a legjobb.

Ár: 1090 Ft

Nem hagyhatjuk ki, bár árban teljesen más kategóriát képviselnek a Nobu étterem udontészta-levesei (1800-3200 Ft) amik szintén kiadósak, ráadásul végtelenül szofisztikáltak ebben a műfajban, és akinek ez fontos, ott a környezet is kifogástalan.

És ha valaki mégis nekiállna otthon, íme egy recept.