Hogyan spóroljunk a munkahelyi ebéden?

uzsicsomag
Vágólapra másolva!
Nincsen pénze, mégis vagyonokért rendel naponta pizzát, vagy megeszi a menzán a száraz csirkét és a poros krumplipürét drágán az átlagos fiatal dolgozó. Esetleg visz magával főtt virslit, kiugrik a pékségbe egy sajtos papucsért, közben pedig elhízik, vagy beteges, sápadt és vitaminhiányos lesz már ősszel, cserébe még kevesebb a pénze. De mi a megoldás?
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Budapesti, dolgozó, jórészt irodai ülőmunkát végző fiatalokat kérdeztünk meg arról, mit esznek napközben, és a válaszok egyetlen kivétellel panaszos hangvételűek voltak. A munkahelyi menzával mindenki elégedetlen - jórészt ehetetlennek nyilvánítják az itt kapható ételt, de mindenképpen nagyon drágának. Menük vannak ugyan mindenütt, igen olcsón (7-800 Ft), ám általában ezek a legsilányabb minőségű vagy legkevésbé tápláló ételekből állnak össze, á la carte pedig akár a kétszeresét (kb. 1500 Ft) is elkérhetik két-három fogásért. A menzákon hátránnyal indul az, aki rosszul időzít, esetleg elnyúló tárgyalása miatt lekési az ebédidőt, olyankor gyakran már csak egy kocka száraz, fagyasztott tex-mex zöldséggel készült ún. mexikói lasagne várja odalenn.

Náluk még szerencsétlenebbek a menzát nélkülöző, perifériára szorult dolgozók, ők a helyi közért kínálatából válogathatnak, így péksüteményen, hentesnél sült csirkeszárnyon, dobozos száraz salátán élnek - ők viszont legalább olcsóbban (kb. 500 Ft) megússzák a dolgot. Boldogan kizárólag Budapest belvárosában dolgozó válaszadóink nyilatkoztak, ők csak úgy tobzódnak az egymás után nyíló bisztrók minőségi ebédmenü kínálatában, igaz, ők is sokat költenek (1000-1800 Ft), de nem többet, mint az ehetetlen menzakaján élők.

A munkahely elhelyezkedése az ételrendelési lehetőségeket is korlátozza, hiszen hiába indulnak újabb, jobb cégek, ha nem szállítanak éppen a mi kerületünkbe. A heti menüs kiszállítók menüiről pozitívabban nyilatkoztak válaszadóink, mint a menzákról, a panasz itt is a drágaságra (kb. 700 Ft), a heti előrendelés körülményességére (Ki tudja, vágyni fog-e gyümölcslevesre jövő pénteken?) és a menük egyhangúságára utalt, bár mulatságos történeteket is hallottunk teljes irodák bélműködési zavarainak összehangolódásáról.

Aki teheti, aki tudja, inkább csomagol magának, ám e tekintetben is széles a megoldások spektruma az irodában összedobott paradicsomos-mozzarellás tonhalsalátától a melegszendvicsen át a virsliig. Sokan fogyókúráznának, de salátát csomagolni macerás, az öntettől másnapra, de akár ebédidőre már ehetetlen lesz az egész. Mások szerint csak a meleg étel lehet tartalmas, a fogások nagy része viszont rossz újramelegítve. Óriási dilemmát okoz továbbá a kizárt ételek hosszú listája, a hagymás, nyers húsos-halas, "büdös" ételek, a bonyolultan elfogyasztható vagy elegánsan elfogyaszthatatlan fogások, azért mégis létezik még jó száz olyan étel, amit érdemes bevágni este egy dobozba, hogy másnap ne kelljen a menzán szenvedni.

Azt már talán említeni sem kell, hogy egy ebédmenü árából akár két személyre is csomagolhatunk, és nem kell feltétlenül a legolcsóbb alapanyagokra korlátozódnunk, ahogyan ezt a kifőzdék teszik.

Egy olyan egyszerű, mégis, menzán ritkán jól készített étel, mint a töltött paprika fejenként kb. 300 forintból készíthető el otthon. A megoldás egyrészt a hideg, de tartalmas, másrészt a meleg, de másnap, újramelegítés nélkül is ugyanolyan minőségű ételek kategóriája, a harmadik pedig, bár ez a legritkább, de léteznek ilyenek is, az újramelegítve még jobb ebédek. Íme egy kis ízelítő kínálatunkból:

Gazdag, majonézes, joghurtos saláták, amiknek külön jót tesz, ha állnak egy éjszakát a hűtőben:

Forrás: Táfelspicc


Vagy egy végletekig variálható sültzöldség-saláta:

A sült sütőtök, cékla, répa, eláll a hűtőben, öntettel, sajttal, magokkal, zöldekkel teljes ebéddé válnak.


Melegítve is jó: pörköltek

Forrás: Táfelspicc


Raguk:

Forrás: [origo]