Dohányostüdő-sütemény minek van?

Vágólapra másolva!
Gombás lábujj, genitáliák, baktériumtenyészet süteményből, gyomortartalom-koktél és emberihús-üzlet. A Londonban az elborult ehető termékeiről elhíresült Miss Cakehead az idén az anatómiát és a patológiát célozta meg. Ki a furcsa nevű nő, és miért kell a megbotránkoztatás?
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

2010-ben halloween alkalmából nyitott meg először Londonban az Eat Your Heart Out & The Pretox Potion (szójáték, leginkább így lehet fordítani: egyem a szíved, mérgezés előtti főzet), a világ első cukrászdája, ahol csak 18 éven felülieket vártak néhány napig. A kiszolgálók zombinak öltözve 666-féle ehető halloweenkreációt adtak el mindennap. A kreációk között volt torta, amely visszaharapott, látszólag vérrel teli ampulla, ehető szemgolyó, emberi százlábúsütemény és kicsavarható puncimuffin.

A boltot megtöltő Mad Artist Tea Partyt (őrült művészek teadélutánja) Miss Cakehead (süteményfőnök, süteményfej) hívta össze, olyan résztvevőkkel, mint a zselés őrületeket gyártó Bompas & Parr. Az átmeneti cukrászat - csak a halloween alatt tartott nyitva - célja az volt, hogy összegyűjtse azokat a művészeket, akik egy különleges, érzéki (vagy ijesztő és sokkoló) gasztronómiai élményben akarnak részt venni.

Ez így túl szép, hogy igaz legyen, és tulajdonképpen az is. A két évvel ezelőtti cukrászdában például a sütemények az Alibi nevű energiaital vitaminjával és gyógynövényeivel készültek, a szeptemberben két napig nyitva tartó, szintén elborult emberi hentesüzlet pedig a Resident Evil - zombiirtó számítógépes játék - hatodik szériájának beharangozója volt. Itt Miss Cakehead ötlete nyomán - nem tudni, milyen húsból, de állítják, hogy nem emberiből készült - emberi testrészeket lehetett vásárolni London híres húspiacán, a Smithfield'sen.

Forrás: Táfelspicc

Miss Cakhead mániája azonban maradt a sütemény, ezért az idei Eat Your Heart Out is cukrászda lesz, ráadásul nonprofit a rendezvény, a felszolgálók önkéntesek, a cukrászok is alapanyagért dolgoznak. Talán mert már mindenki tudja, ki is az a Miss Cakehead, így a siker garantált.

Akkor ki is az?

Miss Cakehead tulajdonképpen egy ügyes PR-os alteregója. Emma Thomas, egy angol kreatív ügynökség, a Stay Puft Creativity Corporation alapítója, aki átmeneti cukrászatokat és egyéb rövid ideig tartó és sokkoló megmozdulásokat szervez, egyre elborultabb képződményekkel. A termékeket gondosan vezeti blogjain, a Miss Cakeheaden és az Eat Your Heart Outon.

Thomas egyébként nem tud sütni, de saját bevallása szerint felnéz azokra, akik tudnak. "Azért találtam ki az extrém sütiket, mert mindenképpen szerettem volna valamit csinálni velük, amit még soha senki" - mondta a Huffington Postnak. Miss Cakehead ezért a mellett, hogy a megrendelők igényeinek igyekszik megfelelni, tehetséges cukrászokat gyűjt maga köré, és csak a legjobbak közül választ. A végeredmény pedig hiába meghökkentő, és néha undorító is akár, mégiscsak művészet.

Forrás: Táfelspicc

Az idei Eat Your Heart Out cukrászat termékeit - az egyébként házigazda - londoni patológiai múzeum ihlette. A kínálatban a Nevie-Pie Cakes rendhagyó darabjai is ott lesznek. Natasha Collins cukrász ez alkalommal az Eiffel torony helyett roncsolt lábujjakat és füleket formázott édességből.

De lesz ötemeletes esküvői torta is, amelynek tagjaira különböző fertőző nemi betegségek sejtszerkezetét festették, petricsészében vodkazselé, bőrbeteg muffin, gombás körömágy alakú süti, macaronszív és megfeketedett dohányostüdő-keksz.

Forrás: Táfelspicc

Az édességek mellett a James Dance of Loading internetkávézó koktéljai is részt vesznek a rendezvényen. Az italok is ugyanolyan meghökkentőek - vagy gusztustalanok -, mint a sütik. A gyomortartalom-koktél például úgy néz ki, mint amit a neve sugall, még arra is ügyeltek, hogy néhány csepp abszinttal jelezzék a zöldes színű epét.

A cukrászok, a vendégek, sőt még a múzeum is elégedett lehet. "Reméljük, hogy felkeltjük az érdeklődést az anatómia és patológia iránt, például felhívhatjuk a figyelmet a dohányzás veszélyeire és a véradás szükségességére" - mondta a múzeum kurátora. "Ami a legfontosabb, hogy ezeket a súlyos és sokszor tabunak számító témákat közelebb tudjuk hozni az emberekhez egy fogyaszthatóbb formában."

Aki kíváncsi az idei készletre, október 26-ától 28-áig megnézheti és megkóstolhatja azokat (St. Bart's Pathology Museum, 3. emelet. Brook Centre, West Smithfield, London).