Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 30 perc, bruttó 12 óra

Alapanyagok:

  • egy adag piskótatészta
  • 1,5 dl házi lekvár bogyós gyümölcsből
  • néhány evőkanál rum

A sodóhoz:

  • 1 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 3 tojássárgája
  • fél rúd vanília
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 dl zsíros habtejszín
  • szeletelt mandula

Először a sodót készítem el: a tejet a tejszínnel, a vanília kikapart magjával és a cukorral felmelegítem. A tojásokat külön tálban felverem, majd lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntöm a forró tejet. A keveréket visszaöntöm a fazékba, alacsony lángra teszem, és kevergetve addig főzöm, míg be nem sűrűsödik. Felforrni nem engedem. Külön edénybe öntve hagyom kihűlni. A lekvárt néhány evőkanál vízzel és rummal felforralom, hagyom kihűlni. A piskótát egy nagy üvegtál aljába tépkedem, majd meglocsolom a lekvárral. Ráöntöm a sodót, és egy éjszakára behűtöm. A habbá vert tejszínnel, mandulával a tetején tálalom, idényben a lekvárhoz passzoló friss gyümölcsöt is adok hozzá.