A legjobb piac a Dunakanyarban

váci piac mézes
Vágólapra másolva!
Barátságos, hangulatos piacon jártunk, ahol gesztenyeméztől a házi hecsedlin, sajton, lekváron át a szarvaskolbászig mindent megtalálunk, kiváló a füstöltárú, jó a lángos és kéthetente bolhapiac is van.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

A váci piac a nemrég felújított Főtértől 50 méterre, a Fehérek temploma mögött helyezkedik el nem túl nagy területen. Jól átlátható rendszerbe foglalja a zöldséges, húsos, ruhás árusokat, akik között kitűnnek a helyi, térségbeli őstermelők. A szabadtéri piac egyik előnye, hogy a szombat délelőtti bevásárlást összeköthetjük a reggelivel: találunk friss lángost, sült kolbászt, pékárut, friss, házi joghurtokat és sajtokat is.

Zöldségek

A kínálat az őstermelőknek köszönhetően leginkább jó minőségű szezonális terményekből áll, de akinek avokádóra, vagy gránátalmára van szüksége, annak sem kell a helyi hiperbe mennie, a nagyobb zöldségesstandoknál ezek is megtalálhatók. A környékbeli termelőknél vásárolhatunk csicsókát, csipkebogyót, sáfrányos szeklicét, tormát, csokrokba kötött zöldfűszereket, kökényt, birsalmát és házi pirospaprikát. Többféle házi lekvárt (hecsedli, cukor nélküli szilvalekvár, szobi lekvárok), szörpöt és mustot is találtunk a kijáratnál. A hátsó bejárattal szemben legalább tízfajta (!) almából válogathatunk.

Forrás: Táfelspicc

Forrás: Táfelspicc

Forrás: Táfelspicc

Húsok

A piac húskínálata nem tartogat semmi rendkívülit - a szokásos marha, sertés és baromfi tőkehúsok bontva, belsőségekkel. A standok között, az őstermelőknél, ha szerencsénk van (az volt) találunk elvétve egész kacsát, házi tepertőt, a bejárati kolbászos-pultnál pedig rendelhetünk bármit, amit egy átlagos hentesnél nem kapunk (pl. hájat).

A piac egyik, ha nem a legnagyobb erőssége a füstölt húsokban, szalonnákban, kolbászokban rejlik. Az Ínyenc kuckó nevű delikátüzletben kapunk szarvas, mangalica, ló és vaddisznó szalámit, kolbászt, valamint mangalicazsírt. Az őstermelők területét pedig két, szomszédos füstölt húsos uralja sonkáival, szalonnákkal, kolbászokkal, tarjával, tepertővel és a hozzájuk tartozó savanyúságokkal.

Halak

Egy, kis alapterületű halas van a piac területén, ahol a klasszikus édesvízi alaphalakon túl - ponty, lazac, harcsa, keszeg - ezen a hétvégén kecsegét is láttunk. Ide feltétlenül érdemes korán reggel jönni, a későn kelők, 10 után érkezők nagy valószínűséggel már nem kapnak halat.

Savanyúság

Vecsési savanyúság két helyen kapható, az egyik, házi savanyúságos két hete kezdte meg a helyi pályafutását.

Tejtermék

A piac bejáratánál egy tejeskocsinál vehetünk házi, friss tejet, több ismerősünk által drogként tisztelt, ejha milyen sűrűségű és minőségű tejfölt és a legjobb túrót, amit eddig ettem. Bent, a piac területén több őstermelő kínál házi sajtokat és tejtermékeket.

Extra

A piacon nem csak termelők árui, de kisboltok is vannak, így lényegében egy füst alatt elintézhetjük a bevásárlást. A kultikus lángosos-sarkot mindenképp érdemes kipróbálni, télen, mínuszban állva befalni egy sajtos-tejfölöset vagy káposztásat forró teával (vagy forralt borral), az felülmúlhatatlan. Ha a lángos már megvolt, jöhet a sült kolbász, és a hurka, már aki bírja epével ezt a sorozatot.

Forrás: Táfelspicc

A virágosok, ruhaárusok mellett a bejárattal szemben, balra találjuk Stencli Ferenc méhészetének remekeit: akác-,hárs-, gyümölcs-, gesztenye- és selyemfűméz mellett árul még virágport, propoliszt és az elengedhetetlen macimézet, de rendelhetünk tőle méhviaszt is. Közvetlen termelővel van dolgunk, lelkesen mesél a méz előállításáról, és bármit megkóstolhatunk a kínálatából.

Forrás: Táfelspicc

+1

Kéthetente vasárnaponként délelőtt bolhapiacot tartanak. Evőeszközök, tányérok, poharak, játékok, ruhák és könyvek nagy mennyiségben, de van zöldfűszeres és virágos stand is.

Forrás: Táfelspicc

Forrás: Táfelspicc

Cím: 2600 Vác, Káptalan u. 5.

Nyitvatartás:

H-P: 06.00 - 16.00

Szo: 06.00 - 13.00

V: 06.00 - 10.00

Bolhapiac, kéthetente:

V: 10.00 - 13.00

Eddig felmért piacok:

Hunyadi tér

Káptalantóti

Lehel

A Nagycsarnok

Fény utca

Rákóczi tér

Szimpla Kerti termelői

Fehérvári út