Narancsos libasült

váncsa narancsos libasült
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Hozzávalók:

  • egy liba, körülbelül hatkilós
  • három narancs
  • zellerlevelek
  • a töltelékhez
  • fehér kenyér
  • két evőkanál vaj
  • egy felkockázott vöröshagyma
  • egy-két zellerszár
  • két és fél deci frissen kifacsart narancslé
  • egy narancs vékonyan lehámozott héja
  • fél csokor finomra vágott, friss zöldpetrezselyem
  • fél-fél kiskanál kakukkfű és zsálya
  • só és bors ízlés szerint

a mártáshoz

  • nyolc evőkanál portói
  • nyolc evőkanál frissen kifacsart citromlé
  • negyed liter frissen kifacsart narancslé
  • húsz-huszonöt deka ribizlizselé
  • egy felkockázott vöröshagyma
  • egy kiskanál mustárpor
  • késhegynyi őrölt gyömbér
  • Tabasco ízlés szerint
  • másfél kiskanál nyílgyökér
  • egy narancs és egy citrom vékonyan lehámozott külső, sárga héja

A töltelékhez meghámozok és mokkacukor méretűre felkockázok annyi fehér kenyeret, hogy nagyjából két liternyi kenyérkockám legyen, az eredményt egy tálcán szétterítem szikkadni. A vajon megdinsztelem a hagymát és az apróra vágott zellerszárat, majd egy nagy tálban a felkockázott kenyérrel és a töltelék többi hozzávalójával összekeverem. Egyneműre gyúrni nem kell, csak alaposan összekeverni. A liba hasüregéből eltávolítom a testhájat, a madarat megtöltöm az elkészült masszával és százhatvan fokos sütőben körülbelül három és fél óra alatt készre sütöm.

Közben elkészítem a mártást. Egy lábasban összekeverem a portóit a citrom- és a narancslével, hozzáadom a ribizlizselét, a hagymát, a mustárport, a gyömbért és a Tabascót. Lassan felforralom, majd átszűröm. Elveszek belőle egy keveset és összekeverem a nyílgyökérrel, majd ezt a keveréket a mártás többi részével. Ismét tűzre teszem és kis lángon, folyamatosan kevergetve főzöm, amíg be nem sűrűsödik. Nem hagyom felforrni. A végén a nagyon apróra vágott citrom- és narancshéjat is hozzáadom. Tálaláskor egy kevés mártást a liba köré öntök, a többit külön csészében adom mellé.