Nemzeti leves

2012.10.17. 9:00

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: 25-30 perc

Hozzávalók:

  • 8 krumpli
  • 6 dkg vaj
  • 1 fej hagyma
  • pirospaprika
  • 1 liter alaplé
  • negyed kg kocka- vagy lebbencstészta

 

A krumplit meghámozom, felkockázom, és a vajon egy nagyobb edényben, kevés vízzel megpárolom. A hagymát kockára vágom, vajon megpirítom, majd kevés paprikát szórok rá (vigyázok, nehogy megégjen), hozzáadom a kész krumplihoz. Felöntöm az alaplével, és amikor forr, beleszórom a tésztát, sózom és készre főzöm.

"Nyolczdarab meglehetős nagyságú nyers burgonyát meghámozunk, tisztán megmosunk, aztán szépen koczkákra vágva egy kasszerolba teszszük, s hat dekagramm friss vajjal puhára pároljuk. Ezalatt egy darab középnagyságú vöröshagymát apró koczkára vagdalunk, s kevés vajjal világos-sárgára pirítjuk. Egy csipetnyi paprikát is teszünk hozzá. (A hol különben az ételeket erősebben szeretik, lehet több paprikát is venni.) Az így megpirított hagymát átpasszírozzuk egy szürőn. Mikor a burgonya már elég puha, ezt a megpirított paprikás hagyma-törmeléket hozzáteszszük, azután felöntjük egy liternyi húslével (bouillonnal, l. a fönnebbi vények közt). Most az egészet fölforraljuk, s azalatt három tojás sárgájával kemény tésztát gyúrunk, melyet csinos apró koczkára vagdalunk. Ezt, mikor a leves forr, beledobjuk, egy ideig forrni hagyjuk, kellőleg megsózzuk, azután föltálaljuk." Dobos C. József, Magyar-franczia szakácskönyv, 42. o.