Schubert, Vonnegut, Bíró Lajos és a pisztráng

sebes pisztráng, Salmo trutta
Vágólapra másolva!
Franz Schubert dalt írt róla, amelyet ma is tanítanak az énekórán, Kurt Vonnegut alteregójának neve a regényeiben (trout angolul pisztráng). Mi csak egyszerűen rajongunk érte, de milyen a pisztráng, hogy és hol horgászható Magyarországon, és mit kell csinálni, hogy ne öljön meg a szálkája?
Vágólapra másolva!

Forrás: FP/Juan Mabromata

Lazacpisztráng

A pisztráng a Salmonidae család Salmoninae alcsaládjába tartozó egyes édesvízi halfajok köznyelvi neve. (Sőt van olyan halfaj is, amelyet pisztrángnak hívnak, pedig nem is az, például a pöttyös tengeri pisztráng.)

A pisztráng általában oldalt összenyomott testű, orra rövid, elmetszett. Sok foga van, háta általában olajzöld, oldalai sárgászöldek, fekete és narancspiros, néha kékes színnel szegett foltokkal, hasa fehér. Hátúszója legtöbbször olajzöld, páros úszói és alfelúszója borsárga, gyakran feketével festett. Színe egyébként elég változatos. A pisztrángok közül a legnagyobbak akár 1 méter hosszúra és 25 kiló súlyúra is megnőhetnek.

Európában mindenhol jól érzi magát, Magyarországon a sebes pisztráng őshonos. 1885-ben a szivárványos pisztrángot is betelepítették az országba, ma elsősorban az Északi-középhegység, a Bakony és az Alpokalja tavaiban és patakjaiban él. Elsősorban a hegyi és havasi folyóvizeket szereti. Nem vándorol, területhű típus, és októbertől januárig ívik. Az ikráknak kis gödröket váj a meder talajában, és a megtermékenyítés után befedi őket. Gyors úszó és óvatos hal, rovarokkal táplálkozik, de megeszi a csigákat, férgeket és kisebb halakat is. Számos vadállat is szereti a pisztrángot, a barnamedve és különböző ragadozó madarak táplálékának fontos részét alkotja.

Forrás: Wikipedia/Eric Engbretson

Sebes pisztráng

Az itthon is őshonos sebes pisztráng között van fekete, szürke, aranyos, fehér, szénporos, kék szeplős is, az árnyas helyek pisztrángja sötétebb, a verőfényes helyeké világosabb alapszínű. A búvóhelyekben gazdag, tiszta vizű, hűvös hegyi patakokat szereti, 20 °C fölé nem vagy ritkán melegedő, oxigéngazdag vizekben érzi jól magát. A búvóhelyek azért fontosan a pisztrángnak, mert áldozatát rejtőzködve várja mozdulatlanul, villámgyorsan megragadja, azután vissza is tér a búvóhelyére. Sok-sok pisztrángfajta még itt.

Hol fogjunk pisztrángot, és hogyan?

Az észak-magyarországi patakokba rendszeresen telepítenek pisztrángot. A zempléni patakok közül a Tolcsva-, Cserenkő-, Nagy-, Kemence-, Bózsva-patak, valamint a Kőkapui-tó, az aggteleki részen a Jósva-, Ménes-patak, Bódva folyó és a Ménes-völgyi tó, a bükki patakokban a Garadna, Szinva-, Bán-patak, Hámori tó, a Dunántúlon a Pinka-, Gyöngyös-, Répce-patakok és a Zala-folyó felső szakaszán van lehetőség pisztránghorgászatra.

Forrás: Wikipedia/Eric Engbretson

Pataki pisztráng

A pisztránghorgászat nem azoknak való, akik azért mennek horgászni, hogy üldögélve, sörözgetve eresszék ki a feszültséget. A patakok mentén hegynek fölfele 5-10 kilométert érdemes bejárni, kúszni, mászni, és egész nap dobálva, legyezve a pisztrángokat keresni. A legyezés külön szekta a horgászokon belül, aki ismer legyező horgászt, érti.

Pisztrángevés

A pisztrángok húsa a mellett, hogy finom, egészséges is, mert gazdag A- és D-vitaminban, illetve omega-3 zsírsavakban. Bíró Lajos, a Bock Bisztró séfje is szereti, szombatonként a budai Bockban pisztrángot grilleznek, a Dunakanyarban a dunabogdányi Siesta Caféban és a nagymarosi Panoráma Terasz büfében sütnek mindig frissen pisztrángot, ahogyan a szilvásváradi és a lillafüredi pisztrángtelep is értékesít sütve is saját halaiból a helyszínen.

Bíró Lajos ebben a videóban megmutatja, hogyan ehetjük az egyben sült pisztrángot akár habzsolva is, szálkamentesen.

Pisztrángos receptjeink: kukoricadarás pisztráng mudzséjjal, mandulás pisztráng és a Bock Bisztró zöldfűszerekkel töltött sült pisztrángja.