A tökéletes hummusz nyomában

hummuszteszt
Vágólapra másolva!
A giroszosoknál a névadó szendvicsnél van egy sokkal izgalmasabb, ráadásul vega fogás, amelyről nem beszélünk eleget, és az a hummusz. Az alaprecept rendkívül egyszerű, mégis ahány büfé, annyi hummusz, ezek közül próbáltuk kikeresni a legjobbakat, és megtalálni a tökéletest. Sikerült.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Al Amir étterem V. Petőfi Sándor u. 18.

700 Ft

A tíz éve még a Király utcában található szír étterem pár év szünet után szerencsére újra megnyitott a Petőfi Sándor utcában. Ennek nemcsak a hummusz miatt lehet örülni, de azért különösen, mert itt megtaláltuk azt a hummuszt, amelyet ki melyik közel-keleti országból ismer. Egy tiszta, a csicseriborsó ízére építő, selymes és meglepően könnyed krémet.

Mindegyik helyre azzal a kéréssel mentünk be, hogy csak egy hummuszt kérek elvitelre, és itt tették meg egyedül azt, hogy egy kellemesen kesernyés olívaolajjal meglocsolták a szép csavarba rendezett hummuszt, és még egy fanyarrá töppedt, ízletes olívabogyót is böktek mellé. A rálocsolt olaj íze és állaga rengeteget ad a humuszhoz, pláne ehhez az enyhén édes változathoz. Az Al Amir hummuszának állaga pacojetet, vagy hasonló, őrületesen krémes állagot létrehozó eszközt sejtet a háttérben, mert ezt a selymességet a legjobb éttermek tányérjairól ismerjük, sűrű, de tökéletesen sima, egyáltalán nem fojtós, nem száraz. Elsőre kicsit soknak ítéltük a tahinit, de visszakóstoláskor el kellett ismernünk, ez a lágy, tahinit kicsit bő kézzel mérő alapanyagarány eredményezi a tökéletes végeredményt. Ez a hummusz a csicseriborsóról, a szezámmagról, egy fanyar olajról és a tökéletes állagról szól.

Sahara József krt. 82.

600 Ft

A Saharában ez a legerősebb fogás, giroszért például kifejezetten fölösleges odamenni. Cserébe a hummuszuk, bár a fűszeres iskolát követi, de annak remek. Egyetlen buktatója van, ha valaki nem kedveli a római köményt, az ezt sem fogja szeretni, hiszen ennek a krémnek pont a bőkezű fűszerezés a jellemzője. Ebből határozottan kiérződik a citrom savanyúsága is, ez egy drabális, jó állagú hummusz azoknak, akik fűszeresen szeretik, és tényleg kedvelik a római köményt.

Tik Tak Hummus Bar Kertész u 39.

400 ft

Itt semmiképpen sem ajánljuk az elvitelt, a kicsi boltban a különböző zöldségekkel, kellékekkel feladott hummusz az igazi, ezt a helyet a hangulat, a kiszolgálás, és a hummusz mellé elfogyasztható rendkívül finom sütemények, és az ár-érték arány miatt ajánljuk.

Ha magát a hummuszt külön értékeljük, akkor egy alapvető és nagyon nagy tévedéssel állunk szemben, ami viszont rendkívül népszerű volt néhány kóstolónál, míg a hummuszt eredeti formájában ismerők, szeretők rögtön elfordultak tőle. Ezt a népszerűsködő hummuszt ugyanis mintha grillfűszerkeverékkel kezelnék agyon, sehol a csicseriborsó íze, citromnak, savanykás frissességnek nyoma sincs, csak agresszív, zagyva fűszerek nyomnak el mindent, az amúgy megfelelően sűrű és nem száraz, kicsit grízes, nagyon jó állagban. Pontosan értjük, miért sikeres széles körben ez az ízvilág a római köménnyel, citromlével operáló eredeti recept ellenében, de ha borssal készítek pörköltet paprika helyett, az akkor tokány lesz. Ettől függetlenül a hely szeretnivaló, és szívesen járunk oda.

Hummus Bar Wesselényi-Síp sarok, több üzlet a város különböző pontjain

Rengetegen ajánlották, hogy itt feltétlenül együnk egyet, hát megtettük. Kifejezetten fojtós, száraz állag, kicsit darabos is, amit van, aki nagyon szeret, nekünk ez túl száraz volt. Íze savanykás és határozottan nyers tévépaprikaízű, amit később módosítunk nyers babízre, olyan, mintha nem lenne eléggé megfőzve az alapanyag, mintha kicsit félkész lenne. Az egész hummusz kellemes savanyúsága, enyhe fűszerezése nagyon jó lenne, de ez a nyers íz, száraz állag mégiscsak zavaró. Messze alulmúlta várakozásainkat.

Így készíthetik el otthon a hummuszt.