Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó 1 óra

Alapanyagok:

  • 1/4 kg csicseriborsó
  • 2 evőkanál olívaolaj (harsány, élénk, friss, típus illik hozzá)
  • 3 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 10 dkg tahini (szezámmagpaszta, delikátüzletekben kapható, vagy otthon is elkészíthető)
  • 1 kis gerezd finomra vágott fokhagyma
  • opcionális: őrölt római kömény (szerintünk fölösleges bohóság, elviheti az ízeket, az eredeti receptben sem szerepel, de sok szír giroszos így adja, tud jó is lenni vele)

Arányokat ne vegyék szentírásnak, nyugodtan játsszon mindenki kedvére, a csicseriborsó az alap, a többi a fűszer. A borsót annyi vízben felteszem főni, amennyi ellepi. Amikor puha, a főzővízzel együtt elturmixolom. Ez így valószínűleg túl száraz és fojtós lesz, ekkor adok hozzá citromlevet, olajat, kevés fokhagymát, tahinit, sózom és kóstolom, ha kell, vízzel tovább hígítom. Tálaláskor olívaolajjal locsolom meg. A borsó semmiképpen se legyen nyers vagy állott, mert nagyon rossz lesz a végeredmény.