Vaníliás zsemle

2012.10.24. 13:21

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 30 perc, bruttó másfél óra

Hozzávalók:

  • 7,5 dl finomliszt
  • 7,5 dkg vaj
  • 4 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl langyos tej

a vaníliakrémes töltelékhez:

  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 1,5 ek finomliszt
  • 0,5 ek cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek vaníliás cukor

a díszítéshez:

  • kb. 2,5 dkg olvasztott vaj
  • kb. 1 dl cukor

 

Az élesztőt a tejjel és egy csipet cukorral felfuttatom. A tészta többi hozzávalóját összekeverem, hozzáöntöm a kovászt, és lágy tésztát dagasztok belőle. Fél órát kelesztem.
A vaníliás krémhez a tejszínt, a lisztet és a cukrot alacsony lángon addig főzöm, amíg besűrűsödik. Ekkor leveszem a lángról, belekeverem a tojást és a vaníliás cukrot, hagyom hűlni.
A tésztát 18 részre osztom, kis zsemléket gyúrok belőlük. Minden darabot nyújtófával kinyújtok, ráteszek 1-2 kiskanálnyi vaníliakrémet, összecsippentem a sarkokat és a csippentett felükkel lefelé sütőpapíros tepsire teszem őket. Pihentetem még fél órát. Ezután 225 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt világosbarnára sütöm őket. Ha kihűltek, megkenem olvasztott vajjal, és cukorba forgatva kínálom.

Az Ikea-szakácskönyv receptje.