Szabolcsi savgerinc - 100%-os almaleveket teszteltünk

almaléteszt csomag
Vágólapra másolva!
Nagy győzelmekre és látványos vereségekre ne számítson senki: a szűretlen, 100%-os almalevek piacán a verseny teljesen kiegyenlített, kizárólag a kis különbségek és a személyes preferenciák döntők.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Vannak a mindenütt kapható, agyoncukrozott, kristálytisztára szűrt almalevek, és vannak azok, amiknek az íze emlékeztet az almára - egyszerűen azért, mert kizárólag abból készül. Az utóbbi csoport az elmúlt pár évben egész szépen kezd elterjedni, most megnéztünk hatot, amiből egyet renonsz miatt sajnos azonnal ki kellett zárnunk, majd vettünk egy másikat, hogy mégiscsak legyen képe a fogyasztónak erről a termékről is.

Az illata mindegyiknek majdnem teljesen ugyanolyan, egyáltalán nincsenek olyan különbségek, mint a szűrt, agyoncukrozott almaleveknél.

A csomagolás döntő részben a többliteres, kartondobozos kiszerelés, ezeknél a sokak számára frusztráló problémaként jelentkező csap beüzemelése nálunk mindig simán ment.

Az általános benyomás az, hogy nagy különbségek ugyan nincsenek, leszámítva egy - feltehetően romlott - tételt, mindegyik jóízű, zamatos lé, egy olyan hazai termék, ami gasztronómiai megközelítésből feltétlenül sikeres. A fogyasztó a rangsorolásnál mindössze arra tud szorítkozni, hogy melyik savanyúbb, melyik édesebb.

Forrás: Táfelspicc

Fresh!

100% frissen préselt almalé, 5 liter, kb. 7,5 kg almából készült (1,5 kg/l)

Pár óra után ebben ülepszik le a legtöbb szárazanyag. Vagy rost. Vagy ami az ilyen almalevekben le szokott ülepedni. Ennek a csomagolása az egyetlen, ami el mert szakadni az uncsi "almafotók agyonfotosopolva" tematikától, és elmozdult a nagy stilizált almalogó felé, ami elnézve a felhozatalt, dizájnforradalommal ér föl. A lé közepesen édes, minimálisan savas, nem különösebben zamatos.

Forrás: Táfelspicc

Alföld Aranya

100% rostos almalé, 3 liter, 4,5 kg magyar almából készült (1,5 kg/l)

Gyártó: Jonadrink Kft.

A színe opálos, olyan, mintha őszibaracklé lenne. Pár óra után kevés szárazanyag ülepszik le. Abszolút győztes, ami a lé édességét illeti, és ez nem baj, ha az ember ezt a típust szereti. Az viszont igen, hogy a többi lével ellentétben itt semmiféle nyoma nincs egy pici savanykásságnak, amit azért vártunk volna. Kőkemény, kicsit buta édesség, egyértelműen édesebb almából készül, hiszen nem cukrozott lé ez sem. Annak, aki az édeset szereti.

Forrás: Táfelspicc

Sió frissen préselt alma

100% alma, 3 liter, 4,5 kg magyar almából készült (1,5 kg/l)

Gyártó: Sió - Eckes Kft.

Ebbe csúnyán belenyúltunk: buggyant volt, vagy valami komoly technológiai galiba rondított bele az általunk kiválasztott dobozba. A rostok összecsomósodva, szinte darabosan esnek ki a doboz alján található csapon. Felrázzuk, hátha. Nem, utána is. A szaga rossz cefrére emlékeztet. Az íze meg olyan, mint amikor az almában van egy barna folt, ami már kicsit megrothadt, és véletlenül ráharapunk.

Vettünk még egyet.

Az egész mezőnyben ez az egyetlen fanyar almalé, édessége az Alföld Aranyáé és a szatmárié között helyezkedik el. Kifejezetten testes, ízletes, hígított formában nagy mennyiségben is fogyasztható, magában egy kicsit sok benne az anyag. De az jó.

Forrás: Táfelspicc

100% rostos almalé

Forgalmazó: Szatmárkert Hodász Szövetkezet, Magyar termék

Húha, ez az első korty után azonnal beugrik az első helyre - annak, aki odavan a savanyú levekért, ez a megfelelő választás. Friss, kicsit karcos, nagyon vidám, melegben ebből csinálnánk almafröccsöt. A sorozatos kortyolgatás erős csettingetést eredményez, nagyon jó kis savanyú lé, ebből bármennyit meg lehet inni, nem lesz tőle csömörünk.

Forrás: Táfelspicc

Pure Fruits Apfelsaft

Gyártó: MD Getranke GmbH

Sokkal homgénebb a társainál, valamivel világosabb, sárgább színe is van. Egyáltalán nem ülepszik le az aljára semmi. Elsőre kicsit édesnek tűnik, de hamarosan kiderül, hogy nem vészes a dolog, sőt: a korty a végére kifejezetten savanykás lesz.

Forrás: Táfelspicc

Prima Pannonia natúr almalé

Forgalmazó: Fullscale Group Kft. Magyar termék.

Az illata furcsa, elsőre kicsit vegyszeres, de ez az ízben nem érezhető. Édesség szempontjából ez is a középmezőnyben foglal helyet, nem bántóan édes, de a savassága elég erőtlen, elbírt volna többet a dolog.