A gasztro-Rodolfo - interjú Bede Róberttel

Bede Róbert tévés szakács, a TV Paprika séfje
Vágólapra másolva!
Imádják, vagy azonnal elkapcsolnak, ha feltűnik a képernyőn, csak azért nézik, hogy bosszankodhassanak vagy éppen füzettel telepszenek a kanapéra, hogy minden receptjét lejegyezzék. Bede Róbert senkit sem hagy hidegen. Mit szeretnek benne, mi bőszíti fel azokat, akik nem bírják, mit gondol maga Bede Róbert a bederobizásról, és mit csinál, amikor nem a TV Paprikán mutatja a gasztrotrükköket?
Vágólapra másolva!

Úgy osztja meg Bede Róbert, a TV Paprika műsorvezetője és a csatorna egyik arca a magyar tévézőket, mint a szegedi és a bajai halászlé a halászléfőzőket. Néhány a "Mi a véleménye Bede Róbertről?" körkérdésre adott válaszokból:

"Nagyon szeretem a Bede Robit. Mindig nézem, be van kapcsolva a tévé, és ha ő jön, azonnal leülök a kis füzetemmel, hátha mond valami rafináltat. Az unokáim is imádják, ha az ő receptjei alapján főzök valami újdonságot. Azt a Szőke András-os műsorát nem szerettem egyedül, ott nem vették komolyan a tévét" - V.-né Irénke

"Olyan kedvesen mosolyog és egyértelműen magyarázza, hogy mit, hogyan kell megfőzni. Nem bűvészkedik, nem fellengzős, ő nálam a gasztroalap. A kedvencem az volt, amikor lement vidékre Szőke Andráshoz. Na, azt legalább négyszer végignéztem. Imádtam. Szeretem, mert olyan emberi, és elhiteti, hogy meg tudod csinálni te is mindazt, amit ő tud. És közben cuki, nincs benne semmi rátarti, köztünk jár, és egyszerűen csak segíteni akar. Ha figyeled a kezét. Rodolfo-gasztro. Igen, a legnagyobb értéke, hogy meggyőz arról, hogy mindazt, amit ő tud, te is utána tudod csinálni. Jót akar, tanácsot ad, nem zavar össze. Olyan, mint egy jó anya, aki főzni tanít. Na, ezért szeretem" - V. V.

Forrás: www.sajtoklub.tv/Tv Paprika

"A végletekig modoros, és nem áll jól neki" - M. M.

"Vérlázító, hogy a tévé képernyőjére engednek egy ennyire természetellenes figurát. Minden szava maga a modor, ő nem beteszi az ételt a lábasba, hanem beleHELYEZI az arra alkalmas edénybe, a sütőt felHEVÍTI, nem bekapcsolja. Rettenetes" - K. S.

"Bede Róbert csak egy bohóc, és kész. Nem szabad komolyan venni, mert szakmaiatlan és idegesítő, modoros a végletekig, és nagyon nem áll jól neki" - H. SZ.

"A pasimmal imádjuk a Bede Robit. Annyira természetellenes, hogy nem lehet nem nézni. A kocogtatás a vágódeszkán a késsel, a Wikipédia-rész, amikor főzés közben lazának szánt stílusban elmondja, hogy mi-mire való. Esetlen és betanult, viszont kénytelenek vagyunk nézni, annyira szórakoztató. Felháborít mindkettőnket, hogy egyre kevesebbet látjuk a tévében, valaki intézkedjen!" - P. E.

"Minden háztartásba Bede Robit! Összekacsintós, modoros, de imádnivaló" - M. A.

Egyetlen közömbös vélemény érkezett egy olyan olvasónktól, aki kiemelte, hogy nincs tévéje. "Mi van veled, Bede Robi? Hiányzol!" - összegezte a rajongók kínzó kérdését egy női olvasó. Bede Róbert elmondta a Táfelspiccnek, hogy miért rossz és miért jó megosztónak lenni, mi köze a csajozásnak a pályán való elindulásához, miért nem olvas róla szóló fórumokat, és hogy szerinte mennyi ideje van még hátra a médiában.

Hogyan került az ételek közelébe? Egy bizonyos Márta néniről hallottunk...

Tény, hogy az általános iskolában, 1984-ben volt egy főzőszakkör, amelyet Márta néni vezetett, és be is iratkoztam, de a legfőbb ok a lányok közelsége volt. Összesen hárman voltunk fiúk, úgyhogy megfelelő volt a nemek aránya. Szerintem egy 12-13 éves gyerektől nem lehet elvárni, hogy már tudja, szakács lesz. Addig az evés öröme a fontos. Az, hogy a gyerek azért eszik, mert muszáj, vagy mert jó. Tehát még nem itt, általánosban, hanem utána dőlt el a pályám azzal, hogy jelentkeztem az Ecseri úti vendéglátó-iskolába (vendéglátó-ipari szakmunkásképzőbe). Minden efelé hajszolt tulajdonképpen. A szüleim kivételével, akik rám bízták a döntést, sosem erőszakoltak semmit. A külvilág és magam is ezt gondoltam megfelelőnek.

És akkor ott az iskolában elmondták, hogy készüljünk fel, ha szakácsok vagyunk, nincs ünnepnap, csak 14-16 óra kemény munka hétvégék nélkül. Akkor ezt nem hittük el, aztán kiderült, hogy tényleg így van, de akkor már mindegy volt.

Mi lett addigra?

A főzés sikerélményt ad. Például, hogy látszólag abszolút össze nem illő alapanyagokból egyszer csak készítesz valamit, ami finom, az jó.

És a tévébe hogyan került?

Kamaszkorom óta társasági ember voltam, afféle központ. Benne voltam mindenben - akár még rosszasággal is -, de vezető személyiség nem voltam, sosem jutott eszembe, hogy elnök legyek. Aztán sok évvel később egy barátom szólt, hogy egy csatorna szakácsokat keres. Úgy tűnt, jól tudom kezelni, ha vesz a kamera, és már közel harmincéves főzőmúlt volt a hátam mögött, végigjártam a ranglétrát, iskolákat, konyhafőnökséget, és külföldi tapasztalatot is szereztem.

Forrás: www.sajtoklub.tv/Tv Paprika

Tehát egy csatorna arca lett. Mit szól a megítéléséhez? Kevés ilyen megosztó közszereplő van Magyarországon, vagy rajonganak, vagy nem bírják elviselni.

Az persze nem jó, ha az embert nem szeretik. Kicsit olyanok vagyunk, mint a növények, a szeretetből és dicséretből is táplálkozunk. Ugyanakkor, ha valóban megosztó személyiség vagyok, az mégis jó, mert érzéseket kiváltani jó. És egész hétéves televíziós pályafutásom alatt összesen egyszer jött oda egy illuminált nő, aki elküldött melegebb éghajlatra. Tulajdonképpen ez volt az egyetlen negatív nézői vélemény, amelyet személyesen kaptam. Általában jó visszajelzéseket kapok, talán mert úgy állok az emberekhez.

Olvas önről szóló fórumokat vagy kommenteket?

Négy éve nem, amióta a TV Paprika legolvasottabb fóruma az volt, hogy miért utáljuk Bede Róbertet. Ennek ellenére tény, hogy a hozzászólók nagy része engem védett, és inkább a kommentelők estek egymásnak.

És milyen, ha felismerik?

Jó érzés azért. Szakmai berkekben mindenképp felismernek, de jó, ha egy vendéglőben látom, hogy nagyon odafigyelnek, ha nekem hozzák az ételt. Azt persze nem szeretem, ha körülrajonganak vagy nagyon máshogyan bánnak velem, mint bárki mással.

Van kedvenc étterme?

Többet szeretek, de igazán kedvenc nincs. Inkább itthon főzünk valamit. A hosszú hétvégén is például, a feleségemmel étterembe készültünk, aztán inkább elmentem a piacra, és itthon volt babgulyás, házi almalekváros palacsintával.

Meg lehet unni a főzést?

Nem. Magát a monoton munkát - mindegy, hogy konyhafőnök, helyettes vagy szakács valaki -, már untam, persze, de a főzést soha. Még egy keményebb hét után is szívesen nekilátok itthon főzni.

Mikor főzött utoljára?

Most is éppen főzök. Az ér? Vadast. Meg tudok őrülni attól, ha valaki szakácsként dolgozik, és ezért otthon már nem főz, mert főz máshol eleget. Az nem szereti a jó ételeket. Azt sem tartom kifogásnak, hogy nem jut idő a főzésre. Könyörgöm, fölteszek egy vizet, és főzök egy tésztát, olajon megfuttatok egy kis fokhagymát, csilit, és mire megfő a tészta kész van, négy és fél perc alatt kész az egész. Bár az is tény, hogy csak akkor tud finom lenni, ha szívből csináljuk.

A vasárnapi családi ebéd létezik a családjában?

Persze, most hétvégén is, anyukám megkérdezte, hogy mit főzzön. Húsleves és rántott hús. Mert szeretem. Mit tagadjam? Házi savanyúsággal.

Honnan szerez alapanyagokat?

Járok piacra, de jobb bevásárlóközpontokba is, itt a XVI. kerületben van egy nagyon jó zöldséges például. Ezt a marhát, amelyből a vadas fő, a sashalmi piacon vettem.

Forrás: www.sajtoklub.tv/Tv Paprika

Hol lehet ma Bede Róbert ételeit megkóstolni?

Kint a kertben. Most nem dolgozom étteremben, néha hiányzik is. Egy barátom falusi éttermében szoktunk Bede Robi-estet tartani, legutóbb öt-hat fogásos halvacsora volt, novemberben libázunk. Most inkább a tanításra koncentrálok, a XVI. kerületben van két osztályom a vendéglátó-ipari szakmunkásképzőben.

Mit tervez?

Terveim vannak, olyanok, hogy még én is megijedek tőlük. Most éppen holnaptól fogyókúrázom. Na jó, nem fogyózom, csak odafigyelek egy kicsit arra, hogy mit eszem, kicsit felszedtem az elmúlt időben. Aztán jövőre is TV Paprika, és ha - remélem - nem folytatom a hízást, még van olyan nyolc-tíz évem a médiában. Közben a szakmunkásképzőben, ahol tanítok, szó van egy OKJ-s képzés indításáról és hobbifőzés oktatásáról is. A tévézés után még inkább az oktatásra szeretnék koncentrálni, azt a tapasztalatot, életérzést átadni, amelyet megszereztem.

Műsorok, amelyekben Bede Róbert közreműködött vagy közreműködik:

Mit eszünk ma?

DVD is készült belőle

Receptdaráló

Könyv is készült belőle

Tejben-vajban

Táj-Föld

Ünnepi asztalunk

A Monarchia ízei

Omlett

Konyhatippek

Bogrács projekt