Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 1 óra, bruttó 2 óra

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj (ennek a fele lehet zsír, puhább lesz tőle)
  • 1 ek cukor
  • 1 dl tejföl
  • 2 dkg élesztő
  • egy csipet só
  • kevés tej
  • porcukor
  • vaníliás cukor
  • lekvár (barack, szilva, meggy)

máktöltelék

  • 1 dl tej
  • 10 dkg darált mák
  • 3 ek cukor
  • fél citrom héja

Kevés langyos tejben (kb. 1 dl) egy csipet sóval felfuttatom az élesztőt. A lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a sót, tejfölt, cukrot és végül a felfuttatott élesztőt. Sima tésztát dagasztok belőle, meleg helyen egy órát kelesztem.
A máktöltelékhez a tejet felforrósítom, belekeverem a mákot, a cukrot és a citromhéjat, pár percig főzöm, majd kihűtöm
Miután megkelt, diónyi darabokat szaggatok belőle, majd ovális formát nyújtok belőle. A kinyújtott lap harmadára teszek egy mokkáskanál lekvárt vagy máktölteléket, ráhajtom a tésztát, lenyomkodom az oldalát és feltekerem. Ha az összeset megtöltöttem, 200 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt világosra sütöm őket. Még forrón vaníliás porcukorba forgatom mindegyiket.