Elkészítési idő: nettó 30 perc, bruttó 5 nap
Hozzávalók:
-
1 nagyobb fej kínai kel (kb. 2 kg)
-
só
-
víz
-
1-3 dkg paprikapehely vagy őrölt csilipaprika
-
1 csokor újhagyma
-
4-5 nagyobb gerezd fokhagyma
-
10 dkg gyömbér
A kínai kel külső leveleit leszedem, a kelt hosszában negyedelem. Sok sóval bedörzsölöm, majd annyi vízbe teszem, hogy bőven ellepje. Nyolc-tíz órán át állni hagyom, két-három óránként megforgatom. A gyömbért, fokhagymát megpucolom, nagyon finomra vágom, az újhagymát felcsíkozom. A megereszkedett káposztát a gyömbér-fokhagyma-paprika keverékkel bedörzsölöm, majd egy edénybe (széles szájú cserépedény az igazi, de működik a nagy, uborkakovászolásra használatos dunsztosüveg is) rétegezem a fokhagymával és az újhagymával. (Jégcsapretket is tehetünk bele, bár ez opcionális. Ha szeretnénk, akkor fél kiló retket karikázzunk fel, és ennél a fázisnál rétegezzük az üvegbe a kínai kellel együtt.) Az üvegben nyomkodjuk le, zárjuk le légmentesen, és szobahőmérsékleten erjesszük az első három-négy napon. Ezután fogyasztható, de ha megbontottuk az üveget, már hűtőben tároljuk, ahol nagyon sokáig eláll.