Így készítsen kemény tejhabot

kávéhab, rozetta, latte art,
Vágólapra másolva!
Nem kell ahhoz baristának lenni, hogy otthon is szép kapucsínót vagy tejeskávét tudjunk készíteni. Akár gőzzel, akár kézi tejhabosítóval próbálkozunk, ugyanarra a két dologra kell csak odafigyelnünk: a tej minőségére és hőfokára.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az alapok

Másfél százalékos tejjel ne is próbálkozzanak. A krémes, apró buborékos tejhabhoz zsír kell, a boltok polcain a 1,5 és a 2,8%-os tejek mellett találnak 3,5%-osat is, ezt válasszák, laktózmentes változata is létezik. A következő eszköz egy kisebb kancsó vagy kiöntő, (a videóban is ezt használtunk) akkora, amely a tenyerünknél éppen nagyobb. Ez fontos, mivel a gőzzel készített tejhabnál alapszabály, hogy csak addig gőzöljük a tejet, amíg a kezünk bírja. Miért? Ha a kancsó fülét fogjuk, a tej túlforrósodhat, megéghet, amit ha a presszókávénkra öntünk, majd belekortyolunk, megégethetjük a nyelvünket, ezt pedig nem akarhatjuk.
Másik nagy hibája lehet a tejhabosításnak, ha hatalmas, száraznak tűnő buborékok keletkeznek, így a tejhab elkeverhetetlen, és a kávé elfogyasztása után is ott ül majd a csésze alján. Ez nemcsak esztétikai szempontból szörnyű, hanem az ízélményt is nagymértékben rontja, hiszen a lágy, krémes tejhab helyett egy buborékos, száraz habot kanalazhatunk a kávéról.
Ha tejet habosítunk, kétféle eszközből választhatunk: a gőzkar és a kézi, elektromos habosító.

A kézi habosító

A kézi tejhabosító használata nem olyan bonyolult, mint a fent leírt gőzölés. A tejet először megmelegítem, de nem forrósítom fel. A tejhabosítót bekapcsolom, szintén kb. 1 centire teszem a tejbe, és kitartóan habosítom. Mikor megnőtt a térfogata, a forgó kart a kancsó aljára nyomom, felhúzom (mint a gőznél), hogy elkeveredjen a tej a habbal. Ha túl habos a teteje, tovább forgatom a tejet, a kancsó leütögetem addig, amíg sima habot kapok. Ugyanúgy használom, mint a gőzölt tejet. Mivel ennek az eljárásnak és a kézi habosítónak nagyobb a valószínűsége minden háztartásban, mint a gőzkarnak, helyes használatáról készítettünk egy videót.:

A gőzölés

Az otthoni kávégépek nagy részén található egy gőzkar, amivel tökéletes tejhabot készíthetnek. Nagyon fontos, használat előtt a karban megragadt vizet kiengedem, mivel nem szeretném a tejet feleslegesen felvizezni. Nagyjából a kancsó feléig töltök tejet, vagy addig a pontig, ahol szűkülni kezd a kancsó szája. Bekapcsolom a gőzt, majd a gőzkar fejét kb. 1 centire teszem a tejbe, a kancsót enyhén megdöntöm. A tej térfogata fokozatosan megnő, ezzel párhuzamosan nagyon lassan húzom lefelé a kancsót, hogy egyenletesen gőzölődjön-habosodjon a tej. Mikor érzem, hogy lassan annyira forró, hogy nem bírja a kezem, lenyomom a gőzkart a kancsó aljára, felhúzom, és kikapcsolom a gőzt - így teljesen összekeveredik a hab és a tej. A gőzkart letörlöm, kifújom belőle a beleragadt tejet.
A kancsót ezután kétszer-háromszor finoman leütögetem, majd forgatom benne a tejet, amíg szép, sűrű tejszínszerűen folyó habot kapok. Ezen a linken nézhet meg egy videót az elkészítés folyamatáról.

Mi az a latte art?

Azok, akik naponta több száz kávét készítenek, tudják, hogy a monoton munkát fel lehet dobni némi kreativitással, aminek nemcsak a vendég, hanem a kávét készítő barista is örül - ez a latte art. Nagy valószínűséggel Olaszországból indult, ahol nem csak a mamma, hanem a kávé is a minden, Amerikával pedig David Schomer ismertette meg a nyolcvanas években.
A latte art a cappuccinók, tejeskávék dísze, ami alapvetően a gőzölt tejből és a kávén lévő cremából áll. Kétféle stílus alakult ki: az egyik, amikor csak a tejhab öntésével készülnek a szívek, a virágok és más alakzatok a kávé tetejére, ennek a rajzolásához gyengébb, kevésbé habos, könnyen folyó tej szükséges. A másik eljárásnál egy tűszerű eszközzel és csokoládésziruppal készítenek rajzokat a kávéra. Ezekből pár egyszerűbb:

Rozetta

Rozetta haladóknak

Szív

Profiknak