Kandírozott vagy cukrozott gyümölcsöket otthon is könnyű elkészíteni. Ezek később édességekbe, karácsonyi süteményekbe használhatók, de egy szép befőttesüvegbe zárva édesszájúaknak még ajándéknak is tökéletes.

Forrás: Táfelspicc

A kandírozás egyfajta tartósítás: a gyümölcsökben lévő vizet cukorral helyettesítjük, így sokáig elállnak. Nem csak gyümölcsöket, hanem ehető virágokat, gyökereket és citrusfélék héját is tartósíthatjuk ezzel az eljárással.

Kétféle technológia létezik a kandírozásra, az egyik napokat (akár heteket) vesz igénybe, de a befektetett idő megtérül, az így tartósított gyümölcsök később hónapokig elállnak gond nélkül. Ennél az eljárásnál 1 kg gyümölcsre kb. 1 liter szirupot számolok (6 dl vízhez fél kg cukor, amelyet addig főzök, míg "szálat" húz az ujjaim között). A gyümölcsöket feldarabolom (tetszés szerinti méretűre), egy tepsibe terítem, és leöntöm a forró sziruppal. Egy napig állni hagyom, a szirupot leszűröm, visszapótolom 1 literre némi cukorral és nagyon kevés vízzel, újraforralom, leöntöm vele a gyümölcsöket, majd újabb 1 napig állni hagyom. Ezt naponta megismétlem 4-5 napon át. Végül a gyümölcsökkel együtt újraforralom a szirupot, és 3-4 napig állni hagyom. Lecsöpögtetem, és meleg helyen - fűtőtest tetején - hagyom száradni.

Forrás: Táfelspicc

Ennél egyszerűbb módszer, ha a felszeletelt gyümölcsöket szirupban forraljuk. Ebben az esetben a gyümölcsöket célszerű kisebb, vékony - legfeljebb 1 cm vastag - csíkokra, darabokra vágni. 1 kg gyümölcsre ugyanannyi szirupot számolok, mint az előző eljárásnál, ezzel addig forralom a gyümölcsöt, amíg enyhén átlátszó-opálos lesz. Ha többféle gyümölcsöt készítek, mindegyiket külön szirupban főzöm, hogy ne keveredjenek az ízek. Egy sütőpapírral bélelt tepsire terítem a kész gyümölcsöt, cukorba forgatom, és legalább egy napig szárítom. Ha igazán gyorsan akarom elkészíteni, 40-50 fokos sütőbe teszem, és 1-2 óra alatt kiszárítom.
A kandírozott gyümölcsöket használhatjuk süteményekbe (gyümölcskenyér, panettone, szicíliai túrótorta, vagy apróra vágva krémekbe), lehet belőle házi ajándék, de márthatjuk csokoládéba is, így fogy a leggyorsabban.

Forrás: Táfelspicc

Az ehető virágoknál (ibolya, rózsa, árvácska), leveleknél (menta - a képen -, citromfű) nem szirupot, hanem enyhén felvert tojásfehérjét használok. Apró ecsettel óvatosan, nagyon vékony réteg fehérjét kenek a levelekre (vagy szirmokra), majd apró szemű cukorba forgatom. Hűtőbe nem szabad tenni, mert elszíneződik. Száradás után díszítésre használom.

Receptek:

- gyömbér
- birsalma
- narancshéj