Kandírozott gyömbér

kandírozott gyömbér
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 35 perc, bruttó 5 óra

Hozzávalók:

  • 1 kg gyömbér (lehetőleg finom zsenge)
  • 50 dkg cukor
  • 6 dl víz
  • cukor a szóráshoz

A gyömbért alaposan meghámozom - macerás művelet ez, de hamarabb végeznek vele, mint gondolnák, egy kiskanállal könnyedén le lehet kapirgálni róla. Vizet kezdek forralni, ezalatt a gyömbért kisebb kockákra vágom. Ha a víz felforrt, egy csipet sóval együtt beleszórom a gyömbért, 10-15 percig főzöm, majd leszűröm.

Ezután szirupot készítek: a vizet a cukorral addig főzöm, amíg enyhén besűrűsödik, szálat húz az ujjaim között. Ekkor beleszórom a gyömbérkockákat, majd nagyjából 1 óra alatt opálosra forralom őket. Ha a szirup közben túl sűrű lesz, cukorral és kevés vízzel pótolom. Ha elkészült, lecsöpögtetem a szirupot, a gyömbért sütőpapírral bélelt tepsire borítom és megszórom cukorral. 1-2 nap alatt teljesen kiszárad, de 40-50 fokos sütőbe téve 2 óra alatt teljesen elkészül. A megmaradt szirupot ne öntsék ki, nagyon jó ízesítő lehet méz vagy cukor helyett teába, forralt borba, lekvárokba, esetleg salátákra öntve, de szörpnek is finom egy kis citromlével.