Angol karácsonyi puding

2012.12.13. 9:17

Forrás:Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó 4 óra

Hozzávalók:

  • 150 g ribizli (fagyasztott is lehet)
  • 300 g mazsola és aszalt szilva vegyesen
  • 175 ml rum
  • 100 g liszt
  • 125 g világos zsemlemorzsa
  • 150 g marhafaggyú (inkább zsír)
  • 150 g barnacukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk sütőpor
  • 3 tojás
  • 1 közepes alma
  • 2 ek méz
  • 1 citrom leve és héja
  • + ízlés szerint kandírozott gyümölcs, kb. 75 g

 

A gyümölcsöket a rummal, mézzel, citromlével és a lereszelt almával összekeverem. A lisztet elkeverem a cukorral, fűszerekkel, a sütőporral, a citromhéjjal és a zsemlemorzsával, majd elmorzsolom benne a zsírt, és belegyúrom a 3 tojást. A két keveréket elegyítem, egy kivajazott jénai tálba teszem, majd a tetejét letakarom sütőpapírral és a jénai tetejével.

A pudingot gőzölni kell, ezt kétféleképpen tehetik: gázon vagy sütőben. Az elsőnél egy fazék aljára rácsot teszek, erre a jénait és annyi vizet, amely a puding feléig ér, közepes lángon 3-3 és fél órán át gőzölöm.

Ha sütőben készül, egy mély tepsit félig töltök vízzel, beleteszem a pudingot, és viszonylag alacsony hőmérsékleten, 120-130 fokon gőzölöm szintén 3 órán át.
A kész pudingot hagyományosan 3 hétig érlelik ugyanabban az edényben, lefedve. Karácsony napján újramelegítik, kiborítják a formából, meglocsolják 1 dl alkohollal, meggyújtják, és így flambírozva kínálják.